Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další průtrž mračen zaměstnávala hasiče, voda zatopila sklepy, bahno zaplavilo komunikace

V pondělí 10. 6. 2013 došlo k silným přívalovým srážkám na celém území Čech, v jejichž důsledku došlo k dalšímu navýšení počtu zásahů hasičů. Hasiči odčerpávají vodu z lagun a sklepů, problémy jsou s bahnem nebo podmáčenou půdou.

Zatímco v odpoledních a večerních hodinách, kdy došlo k silným přívalovým srážkám na celém území Čech, zasahovali hasiči u velkého počtu mimořádných událostí (za včerejší den 10.6. jich bylo 700). Od půlnoci se situace uklidnila a v souvislosti s bleskovými povodněmi už hasiči vyjížděli jen k 22 událostem.

Nadále je nejčastější činností hasičů odčerpávání vody a pomoc při likvidaci následků povodní.

Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském a Ústeckém. Byla zaměřena na čerpání vody a likvidační práce při odstraňování škod. Jednotky PO od začátku povodní zasahovaly u 7.062 událostí v souvislosti s povodněmi, počet nasazených hasičů se již nezvyšuje a zůstává na úrovni cca 22.000 profesi­onálních i dobrovolných (od 1. 6. 2013).

Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy, stromy hrozící pádem a ulámané větve. Odčerpávali zatopené sklepy, šachty, garáže. Varovali obyvatele, pomáhali při evakuaci a zachraňovali.

Nejvíce postižené oblasti kromě těch, kde již povodně proběhly, byly – Karlovarsko, Nýřany, Domažlicko, Lounsko, Mělnicko, Mladá Boleslav, Šluknovský výběžek, Turnovsko, Semilsko a lokace ve Středočeském kraji. Zasažena byla i Praha.


Zásahy v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj – Hasiči odčerpávají vodní laguny a obyvatelům i zasahujícím hasičům a dobrovolníkům je k dispozici také dekontaminační stanoviště, které je využíváno pro hygienické účely. Povodňové odřady HZS Královéhradeckého kraje zasahovaly od 3. června na dvou místech v Praze – Zbraslavi, dále v Černošicích u Prahy, Nových Ouholicích a Mělníku ve Středočeském kraji.

V pondělí 10. června 2013 byl v obci Mlékojedy na Litoměřicku vystřídán osmičlenný odřad hasičů, kteří pracovali v zatopených Čechách už týden. Hasiči převzali v pískovně v obci Mlékojedy čerstvě usazené velkokapacitní čerpadlo na vodě, zkompletovali ho a začali čerpat na dva proudy. Okolo 19. hodiny v pondělí večer už jelo čerpadlo na plný výkon. Vyčerpanou vodu odvádí hasiči 170 m dlouhým hadicovým vedením do místní strouhy, kterou současně pročišťují hasiči Záchranného útvaru Hlučín. Během noci se hasičům podařilo snížit hladinu vody o dvacet centimetrů. Pokud hladina vody klesne o metr, sníží se v obci Mlékojedy spodní voda a lidé budou moci začít čerpat vodu ze zatopených obydlí a chat a uklízet nánosy bláta.

Jihomoravský kraj – Dne 10. 6. 02013, po 14. hodině, začaly hasičské jednotky vyjíždět k následkům prudkých přívalových dešťů. Nejvíce zásahů bylo na Blanensku. Hasiči odčerpávali vodu v Tasovicích, Doubravicích nad Svitavou. V Černovicích zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Odčerpávaly vodu z několika rodinných domů a kontrolovaly stav rybníků v okolí. Zásah trval dlouhých šest hodin. V Boskovicích hasiči likvidovali menší lagunu za bytovým domem.

Hodně práce měli hasiči také v Brumově na Tišnovsku. Kromě čerpání vody ze sklepů odstraňovali bahno a naplaveniny ze silnice před obcí. Vyčistili také přepusť rybníka.

Ve Vratěníně na Znojemsku zasahovaly jednotky po osmé hodině večerní. Hasič stavěli hráze z pytlů a usměrňovali tok vody do kanalizace. Tak jako u dalších případů i zde odčerpávali stojící vodu.

Ve Znojmě-Načeraticích zasahovali hasiči po 22. hodině. Celá obec byla po prudkém přívalovém dešti zatopena a k tomu přitékala další voda z okolních polí. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Ti odčerpávali vodu z rodinných domů a pomocí ženijního nářadí zajistili odtok vzniklé laguny. Zásah byl ukončen ve 2,19 hodin ráno.

V Břeclavi hasiči dnes před půl šestou ráno čistili střešní rýny, protože voda začala zatékat do domu s pečovatelskou službou. Některé části budovy zůstaly kvůli tomu neobyvatelné.

Hlavní město Praha – V Praze došlo k zaplavení části karlínských ulic. Hasiči čerpali laguny a sklepy i v okrajových částech hlavního města.

Jihočeský kraj – Nejvíce práce měli hasiči na Českobudějovicku, a to například v Lišově, Úsilném, Hůrách či Libníči, kde museli ve čtyřech případech odklízet z vozovek spadlé stromy a šestkrát čerpat vodu.

Královéhradecký kraj – V Hradci Králové hasiči odstraňovali padlé stromy v ulicích města. Poškozeny byly i osobní automobily.

Během pondělí 10. června měli hasiči v Královéhradeckém kraji plné ruce práce s odčerpáváním vody ze zatopených silnic, domů a zahrad. Průtrž mračen doprovázená přívalovým deštěm způsobila během včerejšího dne problémy především na Náchodsku. Tam hasiči od nočních hodin zasahovali u více jak 20 událostí.

Na mnoha místech čerpali vodu ze sklepů, pročišťovali kanály a vpustě od nánosů, čistili komunikace od bahna a stavěli protipovodňové hráze. Nejhorší situace byla v Červeném Kostelci. V Nerudově ulici kvůli přívalům vody nemohlo na 20 lidí opustit tovární sklad a všechny museli zachraňovat přivolaní profesionální hasiči z Náchoda a místní dobrovolní hasiči. Problémy s vodou byli i v dalších částech Červeného Kostelce.

Ve Lhotě za Červeným Kostelcem odčerpávali vodu ze sklepa rodinného domu, dále v ulicích Na Strži, Langrova, Sokolská nebo v Horním Kostelci a Olešnici. V Dolní Radechové hasiči připravovali pytle s pískem pro zabezpečení objektů proti vodě.

Také na Jičínsku hasiči odčerpávali vodu a čistili vozovky od nánosů bahna. Zasahovali v obcích Lužany, Robousy, Valdice, Cerekvice nad Bystřicív a v ulici Železničářská v Jičíně nebo Staré Pace.

Na Hradecku profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská monitorovali tok řeky v Sendražicích a dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou čistili prostranství před místním koupalištěm od nánosů bahna.

V Hostinném na Trutnovsku hasiči uvolňovali propustě v řece, stejně tak ve Rtyni v Podkrkonoší, kde navíc čerpali vodu a připravovali pytle s pískem.

Hasiči HZS podniku Správy železniční dopravní cesty Nymburk čerpali vodu ze dvou železničních přejezdů ve Rtyni v Podkrkonoší.

Středočeský kraj – V Rakovníku – Hřebečníky došlo vlivem přívalového deště k přetečení hráze rybníka, evakuováno bylo 40 osob.

Na Náchodsku v Červeném Kostelci muselo být kvůli silnému přívalovému dešti zachráněno 20 lidí z tovární haly.

Dálnice D5 na 104. km je zaplavena vodou a blátem. Na čas bylo nutné dálnici uzavřít v obou směrech, teď je již jeden jízdní pruh zprůjezdněn.

Zlínský kraj – Uherské Hradiště – při stavbě protipovodňové hráze byla nalezena starší plastová trhavina a muselo být evakuováno 60 osob.


Žatecko a Podbořansko zasáhl dnes odpoledne opět prudký déšť. Hasiči čerpali vodu na různých místech v Lubenci, Žatci i Podbořanech. Jednotky vyjely do Lučanské ulice v Žatci, kde stavěly zábrany, do Kaštic u Podbořan, kde čerpaly ze sklepů.

V Lubenci čerpali hasiči ve sklepech domů a rodinných domků. Hráz rybníka u školky stále přetéká, ale většina vody odtud odtéká mimo zástavbu.

V Ústí nad Labem byly dnes hasičské jednotky nasazeny v Roztokách, Mojžíři, Povrlech, Neštěmicích, Vaňově, Zálezlech a v Dlouhé ulici v Centru.


Hasiči v Olomouckém kraji pokračují od 13. hodiny v likvidaci následků silné průtrže mračen. Hasiči už vyjížděli ke třem desítkám událostí, převážně se jednalo o zatopené sklepy, ucpané kanalizace, odstraňování nánosů bahna z komunikací apod.

V Jindřichově na Šumpersku hasiči řeší sesuv černé skládky na zahradu rodinného domu. Skládka byla ve svahu nad domem a v důsledku silné průtrže mračen se odpad částečně s hlínou sesunul na zahradu domu. Hasiči čistí zahradu od nánosu bahna a čerpají vodu z garáže.

Druhou větší událost řeší hasiči aktuálně na Litovelsku v obci Tři Dvory. V prostoru nájezdu do skladu soukromé firmy se nahromadila voda a hrozí zaplavení skladu a výrobních prostor. Asi 400 kubíků vody je na ploše 20 × 40 m. Na místě pracují dobrovolní hasiči z Červenky, Náměště na Hané a Třech Dvorů s čerpadly, budou však ještě posíleni o další jednotky z okolí.


Přívalový déšť a bouřky zasáhly také Pardubický kraj. Hasiči vyjížděli ale pouze k několika případům. Během pondělí zasahovali hasiči v Hrochově Týnci, kde bylo nutné odčerpat vodu ze sklepa objektu.

Naplaveniny po bouřce odstraňovali také hasiči v Ostřetíně. Ve Svitavách bylo nutné odstranit spadlý strom, který bránil plynulému silničnímu provozu.

Po odpoledním vydatném dešti hned tři hasičské jednotky likvidovaly následky valící se vody z pole v Radkově. Voda zaplavila dům a jeho sklep. Pod vodou zůstala i zahrada. K odčerpání vody hasiči použili kalové čerpadlo. Hasiči po odčerpání vody pročistili ještě nedaleký kanál a propusť pro případ dalšího deště.

Hasiči z Lázní Bohdanče odstraňovali padající stromy na dráty veřejné dopravy. Vodu čerpali v jednom případě také hasiči v Přelouči.

I během pondělního dne vyjeli na pomoc lidem postižených povodní ve Svobodě nad Úpou dobrovolní hasiči z Lázní Bohdanče.


Bouřky, které se v podvečerních hodinách přehnaly nad některými částmi Zlínského kraje, způsobily nejvážnější problémy na Uherskohradišťsku, a to především v obcích Bystřice pod Lopeníkem a Komňa. Lokální záplavy se naštěstí obešly bez ztrát na životech nebo zranění. Zasahující jednotky hasičů prováděly především čerpání vody ze zatopených domů a sklepů.

První z událostí byla na krajské operační středisko nahlášena v 18:03 hodin. Podle oznamovatele došlo k vylití tří potoků v obci Bystřice pod Lopeníkem. Následně se voda s bahnem prohnala ve výšce asi 0,5m obcí.

Na místo byly postupně povolány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Uherského Brodu, Bystřice pod Lopeníkem, Bánova, Nivnice a Suché Lozi. Ze Zlína se na místo události dostavil také velící důstojník směny. Po příjezdu prvních jednotek do obce bylo zjištěno, že místní komunikace je neprůjezdná a voda zaplavila i místní požární zbrojnici. Hasiči také provedli záchranu jedné místní obyvatelky, která zůstala zachycena na zábradlí.

V 18:52 hodin byl vyhlášen II. stupeň poplachu a o situaci byl informován řídící důstojník území. Hasiči postupně provedli odčerpání vody z asi 15 domů. Ve spolupráci s obcí a správou komunikací byla zahájena likvidace následků bleskové záplavy. Na místě byla také poskytnuta posttraumatická pomoc dvěma ženám, které byly následně předány do další péče rodinným příslušníkům.

Mimo jednotek hasičů na místě události zasahují také policisté, zdravotníci a pohotovostní služby. Za pomoci přistavené techniky správce komunikací a obce jsou prováděny úklidové práce v zasažených částech.

Druhou ze zasažených obcí byla Komňa. Zde došlo k poškození hráze rybníku, který se nachází asi 200m nad obcí. Přívalová vlna pak zaplavila mimo zahrad, komunikací a veřejných prostranství asi 10 – 15 sklepů rodinných domů. O vzniku události bylo naše operační středisko informováno v 18:13 hodin.

Na místě zasahovalo celkem 11 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů a to z Uherského Brodu, Komni, Bojkovic, Slavičína, Uherského Hradiště, Strání, Nezdenic, Záhorovic a Divnice.

Mimo samotné likvidace následků záplavy zajistili hasiči také okolí poškozené hráze rybníku proti vstupu osob. K provedení likvidačních a úklidových prací byla vyčleněna technika obce a správce komunikací, z níž část zasahovala i v Bystřici pod Lopeníkem.


Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách