Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hladiny řek dále klesají, probíhá úklid. V Praze hasiči odstraňují povodňové bariéry

Nejčetnější zásahová činnost probíhala v krajích Středočeském a Ústeckém kraji. Po celé republice byla činnost hasičů zaměřena na čerpání vody a likvidační práce při odstraňování škod.

Praha – Od odpoledních hodin probíhá na příkaz Magistrátu Prahy rozebírání protipovodňových zábran.

Ve 12:00 hodin ukončilo velkokapacitní čerpadlo zapůjčené z města Přerova práci při čerpání laguny a rybníka v Praze – Lahovičkách a ve 14:00 hodin rozhodlo generální ředitelství HZS ČR o jeho vrácení zpět na základnu v Přerově.


Středočeský kraj – Profesionální hasiči Královéhradeckého kraje, kteří od 3. června pomáhají v oblastech zasažených povodní v Praze a Středočeském kraji se přesunuli do obce Hořín. Dva pětičlenné odřady s velkokapacitním čerpadlem Sigma a stanovištěm dekontaminace osob se včera přesunuly ze svých dočasných stanovišť v Nových Ouholocích a Mělníka do obce Hořín ve středních Čechách.


Moravskoslezský kraj – 4 jednotky hasičů vyjeli z Opavska do Hradce nad Moravicí. Zatopeny již byly zahrady, spodní voda se dostala do sklepů několik obytných domů a domků. Hasiči použili zhruba 800 pytlů s pískem na zabránění odtoku vody do domů a domků, k tomu i několik velkých gumopryžových vaků, napuštěných vodou, a několik čerpadel.

Od úterního rána do úterní půlnoci zasahovali hasiči v Moravskoslezském kraji v souvislosti s vydatným deštěm 70×: okres Opava 37, Karviná 16, Nový Jičín 10, Bruntál 4, Ostrava-město 2 a Frýdek-Místek 1.

Například v Petrovicích u Karviné řešili v úterý odpoledne a večer rozliv vody, používali pytle pískem a čerpadla na čerpání vody z lagun.


Ústecký kraj – Pět hasičských jednotek odstraňovalo následky povodně v obci Hřensko. Hasiči především čerpali vodu ze sklepů a přízemí budov a proplachovali velkou vodou zanesené prostory a prostranství. Voda ve Hřensku klesla zpět do koryta řeky. Práce jsou řízeny přímo na místě vedením obce.

V 6:00 11.6. 2013 bylo v Ústeckém kraji aktuálně nasazeno na odstraňování následků povodní 12 jednotek HZS ČR a 77 dobrovolných jednotek, tedy 96 příslušníků HZS ČR a 547 členů dobrovolných jednotek. Celkově od 1.6. 2013 bylo na záchranné a likvidační práce v Ústeckém kraji nasazeno 109 profesionálních a 275 dobrovolných jednotek, což činilo 969 profesionálních hasičů a 2483 dobrovolných hasičů.


Pardubický kraj – Další dobrovolní hasiči posílili dnes řady již zasahujících hasičů v místech postižených povodní. Hasiči z Nekoře vyjeli čerpat vodu do zatopené obce Hořín na Mělnicku. Do Kralup nad Vltavou vyjeli dnes na pomoc hasiči z Výprachtic.

Ve Všestudech na Mělnicku od dnešního dne pomáhají dobrovolní hasiči z Tatenic. Hasiči z Dlouhé Třebové odstraňují následky povodní v Písku. Hasiči z Koburku – Výprachtic jsou nasazeni v Dolanech na Mělnicku.

Specialisté z Krajského operačního a informačního střediska HZS Pardubického kraje dnes vystřídali ve Středočeském kraji další operační důstojníci a IT specialisty, kteří opět provádějí zabezpečení směn na štábu velitele sektoru s velitelsko-spojovým automobilem pořízeným z programu IOP.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách