Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Libereckého kraje převezli zpět do České republiky téměř dvě stě lidí

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky nařídilo přepravu českých občanů, kteří uvízli na evropských letištích z důvodu karanténních opatření.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje se tak doposud vydal celkem pětkrát do zahraničí evakuovat tyto občany, kteří se nemohli dostat zpět vlastními prostředky.

Přečtěte siHasičský záchranný sbor ČR zajišťuje přepravu občanů, kteří uvízli na evropských letištích

Evakuační autobus z Jablonce nad Nisou vyjel poprvé v neděli 15. března do Frankfurtu, v následujících dnech se do zahraniční vydal ještě čtyřikrát a vždy na letiště do Frankfurtu nad Mohanem, kromě poslední jízdy, která směřovala do Berlína.

K dispozici byli čtyři profesionální hasiči, kteří se pro české občany vydali jako dobrovolníci a za volantem si odseděli několik desítek hodin, aby české občany dostali bezpečně zpět domů. Standardně hasiči přepravili během jedné jízdy cca 35 českých občanů, kteří vyčkávali na letišti v různých časových úsecích někdy 20 a více hodin.

Na každou jízdu byli hasiči řádně vystrojeni ochrannými prostředky (jednorázový ochranný oblek, brýle, respirátory, ochranné masky, dezinfekce na ruce a povrchy autobusu), myslelo se samozřejmě také na české občany, pro které vezli řidiči roušky a dezinfekci.

Po každém návratu se posádka důkladně vydezinfikovala a autobus prošel ozonizací. Hasiči dále zamířili na zasloužený odpočinek před další jízdou.

por. Bc. Lucie Hložková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19