Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Demonstrace hasičů

Jaký názor na demonstraci a celkově na úsporná opatření u hasičů mají někteří z vás? Přečtěte si reakci Jiřího Opálky a Romana Žilky. Pod článkem je připravená i anketa.

Ilustrační foto

Jiří Opálka

Před cca měsícem jsem „zvedl ze židle“ mnoho spolu diskutérů na serveru Pozary.cz jednou krátkou větou o tom, ať si klidně demonstrují, ale uvědomí si, že v soukromé sféře by již možná příště demonstrovali jako nezaměstnaní, popřípadě s již sníženým platem.

Poukázal jsem na to, že platy se snižují téměř ve všech oblastech práce již více než rok a nikdo vyjma státních zaměstnanců nedemonstruje. To byl ovšem kámen úrazu. Mnoho lidí si stále myslí, že stát lze financovat pomocí utopistické myšlenky.

Málokdo si uvědomí, že toto řízení by v komerční (soukromé) sféře bylo likvidační. Je třeba si připustit, že pokud nejsou peníze, nedá se donekonečna zlepšovat dostupnost služeb a dále v těchto službách zvyšovat platy.

Aniž bych zde chtěl tahat politiku, je třeba si uvědomit, že nynější stav nutně potřebuje tzv. krizové manažery, kteří se na rozpočet ČR podívají pohledem čísel. I kdyby se měl dočasně zastavit trend zvyšování dostupnosti IZS pro obyvatelstvo. Až bude rozpočet opět vyrovnaný, ideálně ziskový, je možné opět přistoupit k navýšení platů, výstavbu nových stanic (rozšíření stávajících) a zlepšit tak úroveň.

A pokud už chci vyjádřit nesouhlas s aktuálním děním – než jen bezhlavě demonstrovat ala zemědělci, radši bych přistoupil ke konstruktivní kritice. I dnes je mnoho oblastí nejen u hasičů, kde jsou peníze navzdory krizi mrhány – viz případ s operačním, jež jsem také zmiňoval v diskuzi. A to je jen jeden případ z mnoha. Lze se přece vyjádřit (pokud se obávám o místo, klidně i anonymně, bohužel demokracie není dokonalá) konkrétně, pokud někde vidím nesmyslné rozhazování…

Na závěr bych rád podotknul, že není řešením křičet, ale konstruktivně vést diskuzi. Jen tak se dobereme zdárných výsledků a zároveň budeme na okolí působit ne jako křiklouni, ale jako někdo, kdo přichází s řešením. A nezapomínejme, že dobré řešení může být klidně kompromisem.


Roman Žilka

Asi už všem v tomhle státě je jasné, že se bude muset šetřit, jenom by každý chtěl, aby se ho to netýkalo. Mě vadí hlavně to, že ministr vnitra začal svoje funkční období tím, že prohlásil, že zeštíhlí a zefektivní sbor. Sice tou dobou možná myslel jenom policii a na hasiče zapomněl (nebo o nich nevěděl), ale to je celkem jedno.

Podstatné je, že po schůzce s naším generálním ředitelem a policejním prezidentem změnil názor a přistoupil na plošné snížení platů. Dodal, že ušetření peníze za mzdy těch kteří odejdou dostanou v odměnách ti, kteří si je zaslouží. Pak konečně veřejně díky poslanci Humlovi prasklo, kdo a jaké dostává odměny a lidi v přímém výkonu služby už jsou docela solidně naštvaní.

Další věc jsou úspory na provozu a investicích – proboha, už se nám říká o nutnosti šetřit 10 let a přitom se rozpočet HZS ČR za posledních 10 let skoro ztrojnásobil.

Přitom na provozu na stanicích v podstatě už není kde šetřit (a to, že chodí kontroly a nařizují demontáž zářivkových trubic nebo žárovek je směšné), technika se kupuje ta nejlevnější na trhu (a taky totálně nejhorší – vím o čem píšu, předloni jsme dostali MAN z vládní akce 40 nových aut) a největší investice od roku 2001 padly na stavby či rekonstrukce krajských ředitelství a jejich permanentní modifikaci, modernizaci a rozšiřování.

Pozor ale, nejsem zaměřený proti denním příslušníkům. Vím dobře, že to bez nich nejde a že dělají potřebnou práci. Ale opravdu jich musí být v republice tolik. Za posledních 10 let se jejich počet zněkolikanásobil.

Dalo by se toho napsat mnohem víc – o ozdravných pobytech, na které jezdí lidi, kteří je nepotřebují, protože sezení 7 hodin denně v kanceláři asi není zdraví likvidující práce, o technice, kterou vybírají lidi, kteří s ní nikdy nejezdili a jezdit nebudou, o nesmyslném zřízení KOPIS, kde sedí lidi, kteří neznají hasební obvody a mnohdy ani netuší, kdo to vlastně jsou hasiči.

A pak jsou schopní vyslat na požád odpadkového koše 3 jednotky nebo na požár školy (naštěstí jenom prověřovací cvičení) CAS 32 na podvozku T 148 která nemá ve výbavě dýchací přístroje, protože do ní prostě nevejdou, o tom, že se do řídících funkcí tlačí lidi, kteří přišli z CO nebo armády a nemají tušení o hasičích a jejich práci atd. atd. atd.

Ale tohle všechno jsou důvody, proč jsou lidi ve výkonu naštvaní a proč, i když nesouhlasí se zneužíváním odborů k politické propagaci, jdou na demonstraci a hlasitě vyjadřují svůj nesouhlas s tím, jak jde HZS postupně od desíti k pěti.

Sdílet
Seriál: Dva proudy