Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Hasit požáry v dýchacím přístroji, samozřejmost, no ne?

Zdraví má člověk jen jedno a jak říká lidové rčení „Zdraví si za peníze nekoupíš“. A kde jinde se přichází o zdraví tak „pravidelně“ jako u hasičů?

Ilustrační foto

Samozřejmě pokud pomineme ostravské horníky a podobně. Přesto se stále objevují fotografie zasahujících hasičů, kteří plameny hasí jen tak, bez ochrany.


Nějakej další blbeček zapálil na sídlišti kontejner s plastama… Zas někde z okna kouká, jak se krásně roztejká, jak ho uhasíme a pojedeme zpátky. Ve dvě ráno… Prostě nula od nuly pojde. Mě to prostě nebaví. Nikoho to nebaví, už ani měšťáky (městské policisty, pozn. redakce).

Nasednout do auta, nechat se odvézt k ohni, vytáhnout vysokotlak a během dvou minut to uhasit. Pár minut hašení, ale událost zabere hodinu nám na výjezdu a ještě pak klukům při plnění flašek.

Navíc se dá vždycky stoupnout tak, aby na mě kouř nešel. Vždycky fouká vítr nějakým směrem pryč… To, že si vezmu nebo nevezmu dejchák, je tak vlastně jedno.

Já si stoupnu tak, abych dejchal čerstvý vzduch, ostatní se prostě drží dál a ušetří se tak všem práce. Je to jednoduchý. Stejně tak při nehodě. Vždycky se dá hasit tak, aby se člověk nenadejchal.

Jezdíme hasit takovýhle požáry skoro každou směnu a žiju. Takže tak.

Hasič, 24 let


Dělám u hasičů už nějaký ten pátek a dělám tu práci rád. Chci ji taky ještě několik pátků dělat. Dávám na sebe u zásahů pozor. Jdu do všeho, ale chráním se prostředky, které mám k dispozici. Kde je kouř, tam mám dýchací přístroj. Ignoruju mrčení směnových chemiků, kteří ho potom musí plnit a zkoušet. Zdraví mám jen jedno.

Nechápu kolegy, kteří „trochu toho kouře přece vydrží“. Můžeme se o tom bavit u někoho, kdo se dostane k požáru jednou za rok a ví, že hoří „čisté dřevo“. Nebudu se o tom ani chvíli bavit u profíka, který se dostane k požáru častěji a hasí bordel. Víte co je v tom kontejneru? Víte co je v tom sklepě? Víte co je uloženo na té půdě? Nevíte. Všechny škodliviny se ukládají, sčítají a jednoho dne se pomyslné ucho džbánu utrhne a tělo si řekne dost. Proto se chráním, dýchací přístroje jsou u hasičů právě z tohoto důvodu.

Uhasili jsme, přestalo hořet, můžeme dýchat? Já nemůžu. Smrdí to, ve vzduchu poletuje popel a prach, nemám žádný důvod sundávat masku. Nevadí mi, protože mě chrání, klidně si zajdu vyměnit láhev. Nedokážu pochopit hasiče, kteří si do kouře dýchací přístroj nevezmou. Nevidím k tomu důvod, nic to nestojí, vyplatí se to.

Hasič, 48 let

Sdílet
Seriál: Dva proudy