Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Hasič a vedlejší příjem

V souvislosti se snižováním mezd a dalším výhledem do budoucnosti spousta profesionálních hasičů řeší otázku, zda si mají hledat vedlejší příjem (ve většině případech načerno) nebo se spokojí s platem svého zaměstnavatele, tedy státu.

Vedlejšák ano, ale podle pravidel

Proč by si hasič nemohl přivydělat nějakou vedlejší činností ve svém volnu? Platy se za poslední roky snížily docela dramaticky a v rodinném rozpočtu chybí. Zkušení hasiči by nemuseli odcházet za lepším, prostě by si jen přivydělali bokem.

Pokud se zakáže činnost, která by byla v přímem střetu zájmů, nic přeci nebrání tomu, aby si hasič obstaral i vedlejší příjem. Je špatné pracovat na stavbě, v kanceláři, mít vlastní krámek nebo kavárnu? Když je povoleno řidičům jezdit i mimo HZS, proč by výjezdový hasič nemohl třeba vlastnit pekárnu a prodávat housky.

Argumenty o unavenosti příslušníka, který bokem chodí do zaměstnání jsou liché, každý je odpovědný za svůj zdravotní a psychický stav. Dovolme hasičům pracovat ve svém volnu a živit tak své rodiny, nebudou houfně odcházet za lepším.


Pokud chci být hasičem na 100%, nemůžu pracovat i jinde

Není to tak jednoduché jak se zdá. Únava a stres z vedlejší činnosti do jisté míry práci hasiče může ovlivnit. Když budete manažer ve firmě, také vám nedovolí bokovku. V čase volna se má odpočívat. Přetížení hasiči z dalšího zaměstnání? To by mohl být nebezpečný precedens.

Navíc dalším faktorem je střet zájmů. I majitel autodílny občas může projít požární kontrolou, i zaměstnanec soukromé firmy může ovlivnit svého kolegu z HZS při případném správním řízení proti zaměstnavateli hasiče na vedlejšáku.

Stát by měl své zaměstnance, v tomto případě hasiče zaplatit tak, aby nemuseli dělat dvě nebo tři zaměstnání. Navíc hasič je nebezpečné povolání, pokud se stát nepostará, aby hasiči měli slušný plat, je něco špatně. Vedlejšák to nezachrání.

Sdílet
Seriál: Dva proudy