Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

DVA PROUDY: Přestali jsme mluvit do zdi, nebo se to nepodařilo?

Dva názorové proudy na kampaň generálního ředitele HZS ČR „Už ne do zdi“ jsou dalším dílem našeho seriálu. Je to pro hasiče přínosem nebo pouhý pokus o vylepšení image? Na našem serveru jste nedávno mohli vidět první sadu odpovědí. Vybrali jsme z ohlasů v naší redakční poště protichůdné názory dvou našich čtenářů.


Už ne do zdi je krok správným směrem, vedení jde i o obyčejné ha­siče

Po delší době je to krok správným směrem. Hasiči jsou frustrováni nejistotou a tím, že vlastně nevědí, jaká je u sboru situace. Komunikace předchozího vedení s hasiči byla žalostná. Akce „Už ne do zdi“ je prvním vstřícným krokem shora směrem k „obyčejným“ hasičům mimo GŘ.

I přes kostrbatější a nejistý začátek se zdá, že nové vedení si uvědomuje, jak důležitá je komunikace a jak škodlivé jsou polemiky typu „jedna paní povídala“. Už ta možnost přímo se zeptat generálního ředitele, upozornit na stav věcí, upozornit na nekalé praktiky nebo na problémy ve svém okolí je stav, který hasiči v novodobé historii nezažili.

Tento počin jen dokazuje, že současnému vedení jde i o obyčejné hasiče a chce znát náladu ve sboru. Právě to je důležité pro směřování dalších kroků vedení. Pro někoho jen malý krok, pro někoho velmi důležitý krok do budoucna, který by mohl nastartovat lepší náladu u HZS.


VIDEO: Generální ředitel Ryba odpovídá na první dotazy v kampani Už ne do zdi


Generální ředitel pouze cituje legislativu, z jejíž nedokonalosti pramení naše dotazy

S povděkem jsem uvítal novou kampaň generálního ředitele Ryby. Konečně dostali obyčejní hasiči možnost přeskočit obvyklý služební postup, mezi jehož jednotlivými články se mnohdy něco ztratilo nebo překroutilo a řešit své problémy přímo.

Ale bohužel, odpovědi na první sérii otázek mě přesvědčily, že sice oficiálně nemluvíme do zdi, ale pro změnu na ni házíme hrách. Rádoby hezká kampaň, ale bez výsledku. Nečekám, že se po reakcích pana ředitele ještě někdo na něco normálního zeptá.

Odpovědi typu „je to tak, protože to je tak ve vyhlášce/záko­nu/předpisu“ jsou opravdu k ničemu, protože hasiči předpisy samozřejmě znají a jejich potíže často vycházejí právě z jejich nedokonalosti (např. jedna z prvních otázek ve smyslu „podle vyhlášky vozíme v autě věc X, tato věc se již nepoužívá, neměla by se vyhodit?“ – a reakce „hasičské auto je vybaveno podle vyhlášky …)“.

Pan ředitel se místo zamyšlení a snahy řešit či zamyslet se nad problémem zmohl pouze na citace z legislativy. To je jednak málo a jednak to nikam nevede, číst umíme taky.

Sdílet
Seriál: Dva proudy