Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expedice Peking aneb China Fire 2013 poosmé: Hasičský veletrh začal

V úterý, 7. 5. 2013 ráno nastal nejen námi velmi očekávaný okamžik – začátek veletrhu China Fire 2013. Budeme vám tak konečně přinášet hasičské reportáže a nejen zkazky z naší cesty do daleké Asie. Zde je první z nich.

Již při našem příjezdu k veletržnímu areálu bylo jasné, že se nejedná o žádnou malou akci. Z dálky nás vítalo „stromořadí“ výškové techniky v Olympijském parku a to ještě nikdo z nás netušil, co nás čeká, až vlezeme do areálu.

Nutno poznamenat, že se veletrh nachází na strategicky výborném místě, jen tři zastávky metrem od našeho hotelu. Po vstupu do China National Convention Center proběhla registrace a šlo se dovnitř.

Nejprve jsme prošli veletržní halu, kde byla expozice rozdělena do dvou pater. Vystavuje zde zhruba 500 výrobců a prodejců hasičské techniky a vybavení, takže bylo nač se dívat. Z nám známých firem či přímo partnerů webu se zde prezentují čínské pobočky MSA, Holmatro, Dräger, Ziegler, z dalších pak Pelican, Scott, Bullard, Rosenbauer a mnoho jiných. Z českých firem je na veletrhu přítomna jediná a to výrobce rukavic a obuvi, značka Holík International, rovněž partner serveru.

Ta na svém stánku předvádí prakticky celý výrobní sortiment pro segment hasičů a záchranářů. Škála rukavic je skutečně pestrá a nutno říct, že tolik druhů zde žádný jiný výrobce nemá. Jak se české značce podaří proniknout na zdejší trh, je otázkou.

Za povšimnutí v hale stojí poměrně dost vystavených věcí. Jednak jsou to nejrůznější typy zásahových přileb, novinku zde má Dräger v podobě modelu HPS 7000, ale také Bullard, u nás spíše známý coby producent termokamer se prezentuje novou helmou Magma. Helmy prezentuje i MSA, dále pak polský Kalisz a několik čínských výrobců.

U těch dominuje kopie staré přilby Rosenbauer Heros. Jestli se jedná o oficiální licenci či falzifikát, se zjistit nepodařilo. To samé lze říct i o kopiích dýchacích přístrojů Dräger. Ty v Číně vyrábí dokonce několik firem.

Zajímavé jsou kamerové systémy na přilby, umožňující bezdrátový přenos obrazu i zvuku na vzdálenost až tří kilometrů. Při případném zásahu tak hned velitel může na monitoru počítače hodnotit situaci přes obraz, získávaný průzkumnou skupinou apod.

Nelze nezmínit také kopie zařízení Cobra, ta však má zde i oficiální zástupce a výrobky či IFEX. Vše domácí provenience. Každopádně se jedná o plně funkční výrobky a hasiči jsou s nimi zřejmě spokojeni. Nebudeme se v tom tedy dále pitvat.

Co se osobních ochranných pomůcek týče, můžete tady spatřit velké množství zásahových obleků všech kategorií. Vyrobeny jsou za pomoci nejmodernějších materiálů – PBI, aramid, nomex. Jsou různých střihů a barev, každý z nich je pro jiné určení zásahu.

Když už jsme u obleků, zmiňme i boty. Ty v Pekingu mají také početné zastoupení, opět od xxx výrobců, prakticky jen místních. Že se některé z nich až nápadně podobají nám známým výrobkům, není třeba psát. Ale na druhou stranu nutno poznamenat, že nelze vymýšlet vymyšlené.

Vystaveno je na veletrhu také až neskutečné množství nejrůznějších proudnic a monitorů. Ty předvádějí světové značky, ale samozřejmě i místní výrobci. Jedná se produkty od klasických turbo proudnic až po dálkově ovládavé, vysokoprůtokové monitory s velkým dostřikem.

Dále se v obou patrech nachází poměrně dost zajímavostí, které nelze paušalizovat. Jedná se např. o modely výcvikových trenažérů, speciální výcvikové programy pro hasiče, hasičské motocykly, roboty, speciální hasící zařízení a to jak funkční, tak ve stádiu vývoje a mnoho mnoho dalšího.

Z haly jsme přešli na venkovní expozici, kam se zamířilo po nutném obědě. Jak již bylo naznačeno na začátku článku, uvítal nás les výškové techniky.

Každopádně po vstupu na expozici mobilní požární techniky nám pomalu spadla brada. Tolik jí není ani na světoznámém veletrhu Interschutz, odkud vám také přinášíme zpravodajství.

Zde je to o to pikantnější, že se jedná z naprosto valné většiny o nám známé automobily jen z fotografií. Jinde je neměl člověk šanci vidět. Ano, jsou tady i evropští producenti, náš partner Ziegler, dále Rosenbauer, Lentner, Iveco – Magirus, pak americké značky, ale zcela dominují čínští výrobci hasičských automobilů.

Když vidíte škálu jimi nabízených produktů, řeknete si, že toto ani není možné. Na německém veletrhu je hodně techniky, ale takové, no prostě nám blízké. Zde je tomu opačně. Nejrůznější speciály všech možných taktických určení, různých podvozků, různých nástavbářů, to je pastva pro oči.

Budeme se snažit, pokud to ovšem vůbec půjde, pro vás zmapovat ty nejzajímavější zde vystavená vozidla a trochu podrobněji je představíme v dalších veletržních článcích a něco si schováme i do sekce TECHNIKA.

Zatím se tedy pokochejte ve fotogalerii, zítra razíme na China Fire 2013 opět hned brzy ráno, tak se těšte na další reportáže formou tématických celků. Je toho zde však tolik, že není opravdu v našich možnostech přiblížit vám vše.

PS: Pod pojmem hasičský veletrh rozumíme přesně to, co vidíme v Pekingu, i Interschutz je oproti tomu nicotná akce a pokud vám někdo v Číně řekne, že je to originál, tak rozumějte, že je to originál, čínský originál ;-)

Sdílet
Seriál: China Fire 2013