Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expedice Peking aneb China Fire 2013 potřinácté: Hasičské helmy, novinky, kopie, fikce a budoucnost

Veletrh China Fire 2013 přinesl mimo asi největšího lákadla v podobě obrovského množství vystavených hasičských automobilů také ostatní pomůcky, používané jako prostředky osobní ochrany. V tomto článku se zaměříme na zásahové přilby.

Bullard MAGMA

Uvnitř veletržní haly se v prostranství dvou pater nacházelo zhruba 500 různých vystavovatelů z řad výrobců či prodejců všech možných věcí, týkajících se požární ochrany jako takové. Mezi nimi bylo i hodně firem, prezentujících zásahové přilby, a je jedno, zdali to byl přímo jejich výrobce nebo prodejce.

K vidění bylo i několik novinek. Některé z nich nás nepřekvapily, jiné ano. Svoje klasické produkty zde předvedla značka MSA, vystavující dvojici přileb Gallet, typ F1 SF a F2. Obě tyto helmy dobře známe i z ČR.

První z nich je nejnovějším normovaným produktem, druhá je určena dle konfigurace na různé druhy zásahů mimo použití uvnitř budov. Zajímavostí u stánku MSA byla přilba, vyráběná touto firmou zejména pro severoamerický trh, což je zřejmé z jejího designu.

Kromě stávajícího portfolia zde představil svůj nejnovější produkt německý Dräger, který představil v Olympijském parku zásahovou přilbu HPS 7000 (redakce jí má k dispozici na testování). O ní vám přineseme tedy samostatný článek, zatím se tato téměř 1380 gramů vážící helma jeví velice dobře a pohodlně se nosí.

Další novinkou bylo zdejší uvedení zásahové přilby od firmy Bullard. Tu známe spíše jako výrobce termokamer. V Pekingu představila po několikaletém vývoji inovovanou helmu s názvem Magma. Oproti přilbě od Drägera má výrazně futurističtější design, připomínající cosi z Hvězdných válek. Vyzkoušeli jsme si jí, a nutno poznamenat, že na hlavě sedí dobře.

Hmotnostně je na tom stejně jako HPS 7000, seřizuje se také pomocí zadního centrálního šroubu. Na stranách má stavitelný upínač kandaháru na šroubky. Je osazena vnitřními brýlemi i štítem a lze na ní umístit přes speciální držák i svítilnu. Vzhledem k tomu, že ve světě stále převažuje konzervativní design, jsme zvědaví, jak se této helmě, schválené dle EN 443:2008 i amerických norem obchodně povede.

MSA do Číny přivezla svojí klasiku, tedy přilbu Gallet F1 SF 25, kterou dobře znají i hasiči z ČR. Dále představila produkty pro hasičský trh v USA a samozřejmě také model MSA/Gallet F2. Jeden z obchodních zástupců na veletrhu předváděl pod hlavičkou MSA přilby, které nikdo z nás neviděl. Jednalo se o napodobeniny, k těm se dostaneme v dalších odstavcích.

Polský Kalisz Číňanům představil svojí produkci v podobě vlajkové lodi zásahových helem, model s názvem Vulkan. Ten jsme měli možnost osahat si v ČR a nutno říct, že je to helma za korunu drahá. Několika hasičům se vůbec nepodařilo jí seštelovat na hlavu, nebylo možné jí nosit. Je to jen nezdařilá kopie galletky, co je hezká designově, ale bez funkčnosti.

Rosenbauer zde měl svůj produkt Heros Xtreme, s ním máme také své ne úplně ideální zkušenosti. Tady však představoval jeho zkrácenou variantu, tu jsme na vlastní oči viděli poprvé. Z dalších přileb byla k vidění klasika od firmy Honeywell, dokonce i PAB Fire jsme zahlédli. Své zastoupení měl v Číně i Pacific.

Podívejme se nyní na čínské výrobce. Těch je spousta a produkují jak kopie známých Gallet F1 SF, přileb Cromwell, tak i starých Rosenabuer Heros. Těch je absolutně nejvíc. Když vidíme, jak se domácí výrobci snaží i nakombinovat prvky jednotlivých firem do sebe, je to až k neuvěření. Můžete tak spatřit „galletu“ s upínacím centrálním šroubem apod. Otázkou je samotná kvalita a použité výrobní materiály těchto kopií.

Do toho se čínské firmy snaží o „vlastní“ produkci, což ale není tak úplně pravda, neb okopírovat již existující a funkční výrobky je samozřejmě snadnější.

Firma Wuxi měla na svém stánku výrobek s označením RMK-LF1. Jednalo se o hasičksou přilbu s odnímatelnou spodní částí, kdy z ní po tomto kroku vznikla zkrácená verze helmy, podobná helmám Gallet F2 či Dräger HPS 3100. Nemůžeme se však zbavit dojmu, že jsme přesně toto již někde viděli, ale rozhodně nikoliv z čínské produkce. Zajímavostí než samotné přilby jsou čínské doplňky k nim.

Jeden z výrobců zabudoval přímo do originální přilby Gallet F1 SF komunikační zařízení. Vzadu navrtal skořepinu, do které vložil dva spínače na hlasitost a volení kanálů, uvnitř přilby je reproduktor. Podobně to je zabudováno i do ostatních nabízených helem.

Několik firem (Defu, Haibilin Kemao atd.) nabízí možnost montáže a umístění kamery na přilbu s tím, že se obraz včetně zvuku dokáže pomocí bezdrátové technologie (zavěšené v podobě převáděcího přístroje ve tvaru radiostanice na opasku) přenášet až na vzdálenost 3 km, kde se na získaný online obraz může podívat velitel zásahu a adekvátně tak udílet povely zasahujícím hasičům a vyhodnocovat situaci, což je pro něj v ten okamžik nesrovnatelně lepší, než když se svým družstvem komunikuje pouze pomocí vysílačky.

Není to úplnou novinku, ale myslíme si, že tato technologie je v již plně použitelném stavu a je jen otázkou času a bohužel i ceny, něž bude k vidění u hasičských jednotek jako běžná pomůcka.

Jeden z čínských výrobců nabízí obdobu tohoto zařízení, ovšem v podobě termovize. Tu vidí hasič na malé obrazovce před očima a obrazová data lze také přenášet bezdrátově na velitelské stanoviště.

Co se termovize jako takové týče, tu nabízelo na veletrhu jako integrovanou do přilby či jinak namontovanou na ní několik firem, ostatně známe to již i z Evropy. Na webu vám již byla představena i vize v podobě přilby s právě integrovanou termokamerou a maskou dýchacího přístroje.

Veletrh China Fire 2013 představil další podobný produkt, vyráběný prakticky sériově. Jedná se o helmu britské firmy Solo, která má ve své kompaktní skořepině integrovanou masku dýchacího přístroje společně s termovizní a komunikačním prostředkem.

Vyzkoušeli jsme si jí a musíme říct, že nás tato téměř tři kilogramy těžká přilba nikterak nenadchla. Nedovedeme si podobnou helmu představit jako zcela běžnou pro veškeré zásahy, nehledě na její jistě nemalou cenu, kterou nám nechtěl čínský dealer sdělit.

Na poli hasičských přileb se tedy objevilo několik novinek, jak si povedou na světových trzích je otázkou. Každopádně jsme rádi, že se nám naskytla možnost si všechny popsané věci lidově řečeno ošahat a vytvořit si na ně svůj názor na základě osobních poznatků a nikoliv jen fotografií či videa.

PS: Když si v Číně pořídíte zásahovou přilbu a je jedno od jaké značky, tak věřte, že máte opravdu originál, čínský originál ;-)

Sdílet
Seriál: China Fire 2013