Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mobilní čerpací stanoviště čínské produkce je svým výkonem a provedením unikátní

Na veletrhu China Fire 2013, který se konal začátkem tohoto měsíce v Pekningu, bylo k vidění spousta zajímavých a pro nás přinejmenším neobvyklých hasičských automobilů různého taktického určení. Mezi nimi bylo i několik mobilních výkonných čerpacích strojů, jeden z nich vám nyní představujeme.

Tento speciální, 9 metrů dlouhý, 3,3 m vysoký a 14 a půl tuny těžký zásahový automobil produkuje jeho výrobce, kterým je Fujian Qiao Long Special Purpose Vehicle již delší dobu pro obecní komunální služby a čínský ekvivalent civilní ochrany, na veletrhu China FIre 2013 byl však představen přímo v hasičské variantě.

Je postaven na čtyřkolovém podvozku DongFeng s motorem DongFeng Cummins o síle 180 kW. Na šasi je namontována prodloužená kabina pro osádku 1+5. Hasiči sedící vzadu mají k dispozici pouze lavici s jednotným opěradlem bez držáků integrovaných dýchacích přístrojů.

Za kabinou je umístěna samotná požární nástavba od firmy Fujian Qiao Long Special Purpose Vehicle v podobě armatur a vysoce výkonného hydraulicky poháněného čerpadla, které je schopno dodávat až 25.000 l vody za minutu.

Maximální sací výška je 7,5 m na délku až 8,4 m od automobilu, neboť se pevná savice s mechanizmem proti zanesení nečistotami dá hydraulicky vysunout ze zadní části o téměř 3 metry. Minimální hladina pro sání je pouhých 150 mm.

Voda je dopravována přes potrubí ve středu vozu dále dvěma způsoby. Buď se použije druhá hydraulicky vysunutelná roura, kterou lze přímo plnit nádrže cisternových automobilových stříkaček přes víko v pochozí střeše jejich nástavby, nebo klasicky přes hadice (obdoba našich „aček“). Ty můžou být najednou zapojeny až tři. Armatury pro ně jsou na levém boku nástavby, alternativně však můžou být i vpravo. Zde jsou rovněž i hadicové navijáky.

Nasazení automobilu je velice rychlé, ustavení a rozložení celého sacího aparátu je v řádech minut. Nejvíce záleží na skutečnosti, jak složitě se dá dostat k vodnímu zdroji. Ovládací prvky a ostatní vybavení je uloženo ve skříních nástavby.

Vozidlo však neslouží jen k rychlému plnění cisteren, může posloužit i na odčerpání velkých vodních lagun apod. Na toto bylo přímo zkonstruováno v jeho civilní podobě. Pokud zrovna neplní hasičské cisterny, lze vodu z potrubí stříkat až na vzdálenost více jak 14 metrů.

Když vezmeme v potaz minutový výkon vozu, tak je plnění velkokapacitních cisteren opravdu velmi rychlé. Pro tento účel je to skvělý pomocník, kterého si dovedeme představit ve službách i u našich hasičů. Jeho použití např. u rozsáhlého požáru lesa, kde se cisterny u čerpacích stanovišť střídají jak na běžícím pásu, byla by potřebná voda na požářišti mnohem rychleji, což by efektivně přispělo ke zdolání plamenů.

Sdílet
Seriál: China Fire 2013