Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Expedice Peking aneb China Fire 2013 podesáté: Roboti, hasičské motorky a rakety na likvidaci požáru

Nejen venkovní plocha s technikou je plná zajímavostí. Na své si přijdou i návštěvníci vnitřní haly veletrhu China Fire. Vybíráme pro vás několik zajímavých věcí, na které jsme narazili během prohlídky.

Ve dvou patrech je nepřeberné množství světoznámých i pro našince zcela neznámých výrobců nebo prodejců hasičské techniky, vybavení, oblečení a dalších doplňků.

Ve valné většině jsou to čínské firmy, které spíše napodobují světové výrobce. Vidíte tedy prakticky stále stejné věci jen v jiném balení s jinou značkou. Přesto se tu najde pár věcí, které zaujmou.

Jak jsme již psali, venkovní plocha plná techniky nabízí i megalomanské či futuristické představy čínských nástavbařů. O jistou originalitu se snaží čínské firmy i ve vnitřní hale s vybavením.

Roboti na hašení se těšili poměrně velkému zájmu diváků. Některé kousky schovávali výrobci před objektivy fotoaparátů, asi proto aby jejich kopii ještě někdo další neokopíroval, jiní se zase pyšně chlubili a předváděli se s nimi mezi stánky.

Zaujal nás robot značky Husqvarna, který je ve svém základu postaven na platformě robota určeného primárně pro pracovní činnosti. Tento byl uzpůsoben pro hasiče a opatřen vyměnitelnými nástavci pro hašení, prorážení betonu nebo tvrdého materiálu nebo stříhací rukou. Dominantní byly masivní nůžky v přední části tohoto pásového robota.

Zaujal nás také nástavec s obřím elektromagnetem. Osazenstvo stánku tohoto světoznámého výrobce však nevládlo angličtinou. O využití magnetu se tak můžeme jen dohadovat, snad by měl sloužit na odklízení plechů či tlakových lahví.

Motorek bylo na veletrhu nezvykle mnoho. U pekingských hasičů jsou totiž hojně využívány na hašení menších požárů (samostatně) a nebo jako předvoj jednotky, která k požáru auta dorazí díky dopravní zácpě později.

Motocykly jsou osazeny zařízením IFEX nebo jeho kvalitní či méně kvalitní napodobeninou. Některé mají i základní vyprošťovací zařízení. Většina jich je pouze pro jednoho hasiče, viděli jsme i čtyřkolku pro dva hasiče.

Velký zájem čínských návštěvníků vzbudil motocykl BMW GS 1200, který zde představila firma HOLMATRO. Motocykl je osazen benzínovým agregátem, veze si s sebou až 4 pracovní nástroje (během naší přítomnosti měl motocykl osazen na jedné pozici hasicí přístroj).

Na zadní část v místě nosiče se mimo agregátu vešel ještě prostorný kufr, do kterého se vejde lékárnička, další kufr s nářadím a pomůcky pro vyprošťování, například řezač pásů nebo skla.

Ve vnitřní hale nás zaujal i trenažér pro studenty hasičských škol. Jedná se o PC simulátor, který funguje jak v režimu offline, tedy jen samostatně na jednom PC, tak i online režimu, kdy může jednu situaci řešit najednou více studentů na více počítačích. Samozřejmostí je sledování a řízení programu centrálně lektorem, který může i během nastavené simulace měnit aktuálně podmínky například požáru.

Studenti musí ovládnout situaci jako velitelé celého zásahu nebo i jednotlivých úseků. Musí tedy spolu kooperovat. Při offline režimu je možné aby celou situaci ovládal pouze jeden člověk. Může být nastaven reálný čas nebo počítačový (tak jak si ho přeje lektor).

Vše je doprovázeno i zvukovým doprovodem a komunikací v radioprovozu. Simulovat jde několik hasičských profesí. Od velitele čety, družstva nebo jednotlivého bojového úseku, přes strojníka až po operačního důstojníka.


Firma HAAGEN vybudovala po světě několik školících specializovaných center. Dokáže nasimulovat prakticky cokoliv. Požár letadla, vlaku, lodě nebo jakéhokoliv provozu či budovy. Je schopna vybavit kompletně školící středisko počítačovou technikou včetně vzájemného propojení, programovým vybavením a další podporou.

Program XVR představila německá firma HAAGEN, která se chlubí nejpropracovanější počítačovou grafikou na poli PC hasičských simulátorů. Ovládání simulace je možné pomocí speciálního ovladače, který připojíte k PC. Můžete ovládat program i běžně na klávesnici nebo přímo pomoci myši na obrazovce.

Vzhledem ke složitosti programu však v tomto případě firma doporučuje napojit do PC několik monitorů, které umožní zobrazit nejen nasimulovaný zásah, ale právě třeba ovládací prvky.

Program prakticky zvládne i lepší notebook, je ale náročný na grafiku a procesor. Přesto se zdá být dostupný a velmi dobře použitelný. Program „hovoří“ německy a anglicky, výrobce slibuje v případě zájmu i překlad do dalších jazyků.

Nasimulovat můžete několik situací. Osobně si Petr Svoboda zkoušel řízení zásahu, kdy došlo k vykolejení vlaku. Viděli jsme i požár obří nádrže v chemickém provozu, pád letadla a požár výškové budovy.

Program dle výrobce slouží nejen pro tréning hasičů resp. velitelů pro blíže neurčený zásah, ale i pro nasimulování reálné konkrétní budovy nebo provozu.

Čínské národní kongresové centrum, kde se veletrh pořádá, je přímo proti Národnímu stadionu Ptačí hnízdo. Má rozlohu 300×150 metrů, na výšku má 30 metrů. Veletrh probíhá ve dvou patrech.


Čína je veliká země plná velkých plánů. Jedním z nich je i likvidace větších požárů pomocí naváděných střel do ohniska požáru. Hasiči v Číně jsou vlastně vojáci, proto asi přemýšlí i tímto směrem.

Na veletrhu jsme viděli několik řešení. K vidění byla obdoba bazuky nebo houfnice, kterou nese hasič na zádech i s náboji. Po přiblížení hasiče k požáru si sám nabije raketu do houfnice a odpálí jí do požáru.

Hlavice se speciální náloží vybuchne a odčerpá veškerý kyslík z okolí, k uhašení pak ještě pomůže rázová vlna, která by měla oheň, který už není živen kyslíkem, „sfouknout“. Alespoň takto jsme to pochopili při vysvětlování od jedné z pracovnic firmy, která se vývojem pod dohledem čínské vlády zabývá. Její čínská angličtina byla opravdu žalostná.

Zatím se zdá, že výrobci těchto raket proti požáru vše představují spíše na papíře nebo počítačových simulací. Přesto si na rakety a houfnice můžete sáhnout. Reálné video jsme ale neviděli.

Jedna firma dokonce představila řešení v podobě hasičského (vojenského) auta, které má na nástavbě něco jako „kaťuše“, které jsou osazeny raketami. Výrobce uvádí, že raketu je možné navádět pomocí satelitu nebo termonavádění.

A ještě jedna perlička na závěr. Viděli jste někdy plovoucí čerpadlo na dálkové ovládání? My asi ano. Píšeme asi, protože se jen můžeme domnívat, k čemu slouží anténky a dálkový ovladač u čerpadla, které jsme viděli na veletrhu.

Sdílet
Seriál: China Fire 2013