Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Hasiči řeší při povodních více než 1500 událostí, voda si vzala dva lidské životy a Praha žádá o pomoc dobrovolníky

Intenzivní srážky na celém území České republiky způsobily velmi rychlé vzestupy hladin vodních toků. Deset tisíc hasičů řeší stovky událostí, nasazeno je také několik vrtulníků, na Královéhradecku již zachraňovaly osoby.

Rozhodli jsme se ve spolupráci s ÚAMK, Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími partnery, podobně jako tomu bylo i v roce 2002, využít informačního callcentra ÚAMK a posílit tak naši infolinku. Rád bych touto cestou požádal veřejnost o pomoc.

Případní dobrovolníci se tak mohou hlásit na telefonní lince 1234. Tato linka bude sloužit nejen pro evidenci dobrovolníků, ale také jako linka, kam lidé mohou volat své dotazy ohledně povodní

řekl 1. náměstek primátora hl. m. Prahy Tomáš Hudeček pověřený výkonem kompetencí primátora hl. m. Prahy


Republika jako celek – aktualizováno 02.06.2013 19:00

Ani v neděli v podvečerních hodinách není situaci nijak optimistická. V tuto chvíli zasahují hasiči u téměř 1500 událostí. Nejvíc jich je v Jihočeském kraji, v kraji Středočeském, Královéhradeckém a v hl. m. Praze.

Nejčetnější zásahová činnost je zaměřena na:

  • varování a evakuaci obyvatel,
  • výstavbu protipovodňových hrází,
  • záchranu osob a majetku,
  • čerpání vody.

V této chvíli evidujeme dvě usmrcené osoby, obě v sesunuté chatce v Třebenicích. Další dvě osoby se pohřešují v souvislosti s vodáctvím. Většinu zásahů řeší kraje pomocí svých sil a prostředků.

Přesto MV – GŘ HZS ČR vyhlásilo dnem 2. 6. v 8.00 hodin ústřední řízení záchranných prací, v jehož rámci soustřeďuje posilové prostředky k nezasažených krajů a ZU HZS ČR:

  • postupně jsou nasazovány tzv. povodňové odřady z krajů Vysočina, Pardubického kraje, Karlovarského a Jihomoravského kra­je
  • je nasazován speciální záchranný odřad ze Moravskoslezského kraje WASAR (Water Search And Rescue) nasazován v Jižních Čechách a v Mělníce, kde bude vykonávat činnosti při záchraně osob na vodní hladině.
  • je nasazován ženijní odřad Záchranného útvaru HZS ČR ve prospěch Královéhradec­kého kraje,
  • jsou soustřeďovány prostředky ZU HZS Hlučín pro plošnou evakuaci obyvatel do oblasti Středočeského kraje (plovoucí transportér).
  • během dopoledních hodin si HZS Hl. m. Prahy vyžádal pomoc při stavbě protipovodňových stěn. Do Prahy byly vyslány tři autobusy se 120 dobrovolnými i profesionálními hasiči a technika ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Tyto síly a prostředky už jsou nasazeny a pomáhají při stavění protipovodňových hrází v Praze.
  • V Královéhradeckém a Libereckém kraji komplikuje situaci silný vítr, který láme stromy. Hlavně přístupové komunikace do Krkonoš jsou neprůjezdné kvůli bahnu a větvím. Hasiči zde neustále tyto zábrany odklízejí.

Prognóza provádění povodňových záchranných prací ve vazbě na povodňovou situaci:

  • Očekáváme v průběhu 24 hodin vzestup hladin na středních tocích Vltavy a Labe, což nepochybně vyvolá potřebu záchranných prací ve Středních Čechách.
  • Nadále bude třeba řešit kritickou situaci v oblasti Českobudějovicka, Táborska a na řece Lužnici.
  • V závislosti na možnosti regulace průtoku vody ve Vltavě v Praze a celistvost vytvořeného protivodňového systému hrází očekáváme možný nárůst zásahové činnosti s nutností evakuace.
  • Po odeznění záplavové vlny a kulminaci průtoků, postupném opadávání vody cca v průběhu 2 a 3 dnů pak velké požadavky na čerpání vody, čerpání lagun stojatých vod zaplavených území a požadavků na vysoušeče jak ze skladových zásob, tak ze zásob SSHR. Současně bude třeba řešit zásobování složek IZS pohonnými hmotami.

Do záchranných prací byly prostřednictvím ústřední koordinace zapojeny také síly a prostředky Záchranného útvaru HZS ČR, Policie ČR (2 vrtulníky), Armády ČR (1 vrtulník).

MV-generální ředitelství HZS ČR přímo spolupracuje se všemi postiženými kraji a s Českým hydrometeorolo­gickým ústavem, Společným operačním centrem Ministerstva obrany.


Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policejním prezídiem zřídilo dne 2. 6. 2013 od 20,00 psycholo­gickou poradenskou linku pro lidi zasažené povodněmi. Linka funguje NONSTOP na telefonním čísle: 974 834 688


Praha & Středočeský kraj – aktualizováno 02.06.2013 17:30


V neděli v 10 hodin dopoledne byli volaní záchranáři, hasiči a policisté do Třebenic do chatové osady, kde došlo k uvolnění svahu a zřícení jedné z chat. Dostali informaci, že jsou pod troskami uvězněni dva lidé.

Na místo vyrazili záchranáři ze Zbraslavi a Davle, kteří byli ve spolupráci s říční policií a hasičským záchranným sborem dopraveni na místo události. Pod troskami chaty zahynula starší žena, kterou už nebylo možné zachránit a lékař krátce po příjezdu konstatoval její smrt.

Druhý člověk, který byl uvězněn pod sutinami, byl nalezen mrtev po několika hodinách.

ZZS Středočeského kraje

Pohřešováni jsou stále také dva vodáci, kteří sjížděli rozvodněnou Berounku.

Vzhledem k problémům na řece Berounce, která dále stoupá a ovlivňuje situaci v Praze, probíhá od ranních hodin výstavba protipovodňového systému v Praze.

Během dopoledních hodin si HZS Hl. m. Prahy vyžádal pomoc při stavbě protipovodňových stěn. Do Prahy byly vyslány tři autobusy se 120 dobrovolnými i profesionálními hasiči a technika ze Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně. Tyto síly a prostředky už jsou nasazeny a pomáhají při stavění protipovodňových hrází v Praze.

Vzhledem k tomu, že je potřeba postavit protipovodňové stěny velmi rychle, byli do Prahy na pomoc povoláni dobrovolní i profesionální hasiči z Jihomoravského kraje, Olomouckého kraje a Kraje Vysočiny.

Mezi 16. hodinou a 17. hodinou zasedl k aktuálnímu vývoji dopravy v hlavním městě krizový štáb Dopravního podniku hlavního města Prahy, v současné době je omezen provoz metra, soupravy pouze projíždějí následujícími stanicemi:

  • Trasa A: Staroměstská, Malostranská
  • Trasa B: Florenc, Křižíkova, Invalidovna, Palmovka
  • Trasa C: Florenc, Vltavská, Nádraží Holešovice

V neděli odpoledne byla také zahájena evakuace Nemocnice Na Františku. ZOO Praha po 16. hodině začala s přesunem zvířat na vyšší místa.

Kolem 18:30 hodiny byla hostivařská přehrada zcela plná a voda již začala přetékat.


Moravskoslezský kraj – aktualizováno 02.06.2013 12:30

Celkem 32 profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) s osmi vozidly a hlavně s dvanácti nafukovacími čluny vyjelo v neděli 2. června 2013 dopoledne z Ostravy na pomoc do západních Čech. Jejich cílem jsou záchranné a vyhledávací práce během povodní.

Během odpoledne odřad z HZS MSK, který je zapojen s britskými a nizozemskými týmy i do mezinárodní spolupráce v rámci Evropské unie při záchraně na vodě pod zkratkou WASAR (Water Search And Rescue), dorazil do Zbirohu (okres Rokycany), kde je velká hasičská základna.

Aktuálně (02.06.2013 14:00) je nasazován v Jižních Čechách a v Mělníce, kde bude vykonávat činnosti při záchraně osob na vodní hladině.

V 15:30 ze Záchranného útvaru HZS pomáhá na třicet příslušníků s celkem 17 kusy techniky. Nasazeny jsou tak bagry, vyprošťovací automobily i obojživelné transportéry.

Hasiči rovněž vyslali speciální „pilařskou“ četu včetně speciálního kontejneru. Samozřejmostí je pak nasazení cisteren a čerpadel.


WASAR odřad z HZS MSK je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, mj. při povodních. Jeho příslušníci absolvovali několik „povodňových“ cvičení v zahraničí, i doma pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě.


Olomoucký kraj – aktualizováno 02.06.2013 21:30

V dopoledních hodinách bylo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje požádáno o vyslání odřadu z řad profesionálních i dobrovolných hasičů k pomoci z výstavbou protipovodňových hrází v Praze.

Více jak čtyřicítka dobrovolných i profesionálních hasičů vyrazila krátce po jedenácté hodině z centrální stanice v Olomouci. Jejich činnost na místě bude soustředěna převážně pro výpomoc při stavbě protipovodňových hrází a zábran, ale také pro případné další využití sil v případě zhoršení aktuální situace.

Profesionální hasiči v tuto chvíli zajišťují také dostupnost příslušníků pro možné vyslání dalších odřadů, například velkokapacitního čerpadla SIGMA. Během dopoledních hodin se na operační středisko začaly nahlašovat i další jednotky z řad dobrovolníků v Olomouckém kraji.

Jejich nabídky jsou průběžně zpracovávány a v případě nutnosti budou dále postupovány k využití pro kraje postižené povodněmi.


Pomoc hasičů z Olomouckého kraje pokračuje (21:00), do míst postižených povodněmi míří další posily z Olomouckého kraje. K již vyslanému odřadu v dopoledních hodinách se krátce po osmnácté hodině připojila skupina střelmistrů a v tuto chvíli k pomoci vyjíždí i potápěči.

Odřad více jak čtyřiceti hasičů a to jak profesionálních tak dobrovolných dorazil v odpoledních hodinách na místo určení a provádí stavění protipovodňových hrází na více jak stoletou vodu. A to na Praze 1 u místní cihelny a aktuálně Kampa a Čertovka u Karlova Mostu.

Voda zde stále stoupá zhruba 20 cm za hodinu. Výstavba probíhá v součinnosti s dalšími jednotkami hasičů z jiných krajů a také s Armádou ČR.


Kraj Vysočina

Před osmnáctou hodinou vyjel na pomoc záplavami postižené Praze odřad 34 příslušníků HZS Kraje Vysočina. Cílem tohoto odřadu je Praha – Říčany, kde přesně budou hasiči pomáhat bude záviset na aktuální situaci. Odřad je složen z příslušníků ze všech územních odborů HZS Kraje Vysočina – tj. z územních odborů: Jihlava, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Třebíč a Žďár nad Sázavou.

S sebou mají hasiči pět kusů cisternových automobilových stříkaček, techniku a technické prostředky (čluny, lodě, čerpadla) pro zvládání tohoto typu mimořádné události. Na místo vyjel také kontejner nouzového přežití, který poskytne zasahujícím příslušníkům potřebné zázemí.

Liberecký kraj – aktualizováno 02.06.2013 15:00

V souvislosti s velkou vodou řešili hasiči v Libereckém kraji od včerejška do dnešního rána (2. června 2013) více než 35 událostí. Z toho nejvíce (16) se jich stalo na Českolipsku, kde hasiči již od odpoledne řešili ucpané propustky a prováděli pytlování například kolem potoka protékajícího Novým Oldřichovem. Na nohou tak byly dobrovolné jednotky Nového Oldřichova, Kamenického Šenova, Kravař či Nového Boru.

Vydatné srážky potrápily také obce v povodí Smědé, kde byl v Předáncích vyhlášen kolem půlnoci 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči v Předáncích a Višňové provedli protipovodňová opatření. Hladina Smědé kulminovala o 2. hodině ranní, v době vydání zprávy je zde 2. stupeň povodňové aktivity a dle údajů Povodí Labe voda nadále klesá.

Na řece Jizeře byl dosažen 3. SPA pouze v Jablonci nad Jizerou mezi jednou a třetí hodinou ranní. V Semilech zasahovali profesionální hasiči ve 2:37 hodin, kdy ukotvovali na Jizeře plovoucí pracovní plošinu sestavenou z pontonů a lešení, která by při dalším vzestupu hladiny hrozila možným poškozením tamní lávky.

Také v Železném Brodě byla svolána povodňová komise obce. Ta stanovila opatření, že při stavu 350 cm bude provedeno pytlování propustků a problémových částí obce, kde by docházelo k vylití řeky z koryta a zaplavení rodinných a byt. domů.

Hladina řeky Jizery zde nakonec kulminovala po třetí hodině ranní na hodnotě 330 cm. Nejblíže k řece položená místa jako tábořiště ve Splzově nebo kemp v Malé Skále byla preventivně evakuována.

Jelikož bylo třetího stupně povodňové aktivity dosaženo na vodních tocích hned v několika krajích najednou, od dnešní osmé hodiny ranní realizuje MV-generální ředitelství HZS ČR ústřední koordinaci záchranných a likvidačních prací a podle požadavků postižených krajů zajišťuje realizaci jejich požadavků.

I nadále platí výstraha ČHMÚ pro Liberecký kraj před vydatnými srážkami a z toho vyplývající riziko povodňového ohrožení. Hladiny řek v tuto chvíli opět stoupají na Českolipsku. Řeka Ploučnice je stále na 2. SPA a pomalu se blíží jak ve Stráži pod Ralskem tak Mimoni ke třetímu. Třetího stupně bylo dosaženo v 11 hodin na Panenském potoce v Pertolticích.


15:15:

Od dnešní osmé hodiny ranní byli hasiči voláni k technické pomoci spojené s vydatnými srážkami 31×, od včerejšího dne tak řešili 60 technických událostí. Kromě monitoringu, pytlování a čerpání vody zasahovali také několikrát u popadaných stromů.

Například ve 13:27 hodin byli voláni chrastavští hasiči do části obce Dolní Vítkov, kde bylo třeba odstranit zaseklý strom z potoka, který vytvářel v korytě hráz. Kompletně neprůjezdná komunikace byla kvůli spadlému stromu v části obce Dubice na Českolipsku a s odstraněním pomáhali po půl druhé českolipští profesionální hasiči.

Pád stromu do komunikace i do drátů elektrického vedení řešili liberečtí profesionálové na silnici z Bílého Kostela nad Nisou směrem na Václavice.

Profesionální i dobrovolní hasiči nadále provádějí monitoring vodních toků. Během dne tak byly povolány například jednotky Jablonného v Podještědí, Mníšku, Chotyně, Raspenavy, Stráže nad Nisou, Liberce – Růžodolu I či Liberec – Krásné Studánky. Druhý stupeň povodňové aktivity je stále na Jeřici v Mníšku a Lužické Nise v Hrádku nad Nisou.


Plzeňský kraj – aktualizováno 02.06.2013 08:00

Klabava zaměstnává hasiče na Plzeňsku od pátečního večera, nejvíce však v sobotu večer. I v Plzeňském kraji hasiči na celém území čerpají vodu ze zatopených sklepů. Kolem řeky Klabavy se v obydlených částech dělají hráze z pytlů s pískem.

Jednotka SDH Hrádek u Rokycan se svolala do hasičské zbrojnice a vyjela do Hrádku u Rokycan, do chatové oblasti U Krajana, postavit protipovodňovou stěnu. Hladina vody byla nejvyšší od povodní v roce 2002.


Středočeský kraj – aktualizováno 02.06.2013 10:00

Nejvíce práce měli profesionální hasiči v Berouně. Řeka Berounka zatopila autobusové nádraží. V okolí Berounky museli hasiči evakuovat domov důchodců. Rozvodněná je i řeka Litavka a její přítok Červený potok. V Hořovicích byl v sobotu večer vyhlášen III. stupeň.

Složitá situace je v Černošicích, kde Berounka zaplavila chatovou oblast a hrozí zatopení dalších částí obce. Voda na některých místech sahá až k železniční trati spojující Prahu a Plzeň.

V sobotních nočních hodinách v obci Hlásná Třebaň vypadli z gumového člunu u jezu dva vodáci. Třetímu se podařilo přirazit ke břehu a přivolat pomoc.Na místě zasahovali dva sanitní vozy Trans Hospitalu, profesionální hasiči ze stanice Řevnice,dobrovolní hasiči z okolí a Policie ČR.Vzhledem k velké nepřízni počasí,déšť,velká voda,tma byla pátrací akce po dvou hodinách ukončena.Třetí vodák byl převezen do Berounské nemocnice.


Královéhradecký kraj – aktualizováno 02.06.2013 18:30

Dnes 2. 6. 2013 se vydali 4 lidé sjíždět řeku Metuji. Na dvou lodích se spustili z Pekla do Nového Města nad Metují. Po 15. hodině se u Bartoňova mostu dostali do peřeje a převrhli se. Třem lidem se podařilo dostat se na břeh. Čtvrtý ale zůstal pod vodou a ztratil se. Na místo vyjeli policisté včetně potápěčů a hasičů. Krátce před 17. hodinou přiletěl na pomoc i vrtulník. Do současné doby je však pátrání po 47letém muži bezúspěšné.

Vydatný déšť zvedl hladiny některých řek v Královéhradeckém kraji. III. stupně povodňové aktivity dosáhly během noci řeky Labe v profilu Vestřev a Úpa v Horním Maršově. Hasiči již během noci monitorovali tok řeky Labe na Labské v Krkonoších.

Dnes 2. června od tří hodin ráno hasiči zasahují na mnoha místech v kraji, kde se voda vylila z koryt potoků a řek a zaplavila zahrady, sklepy a domy. Nejvážnější situace je na Trutnovsku, a to v Rudníku – Arnultovicích a Hostinném, kde voda „uvěznila“ několik místních lidí.

Na místě zasahují desítky hasičů i se čluny a pomáhají lidem, kterým voda zaplavila zahrady nebo je uvěznila v domech. Trutnovští profesionální a dobrovolní hasiči od třetí hodiny ráno až do půl osmé ráno zasahovali a odčerpávali vodu v Lamperticích, Horním Maršově, Čermné, Rudníku – Arnultovice, Bernarticích, Mostku, Janských Lázních, Horní Brusnici a Hostinném.

Voda zatopila zahrady, sklepy a domy také na Jičínsku a Hradecku. Během čtyř hodin hasiči odčerpávali vodu z domů v Dolním Javoří, Vrchovině, Miletíně, Butovsi, Nové Pace, Libešicích nebo Hořicích na Jičínsku. Obdobná situace byla také na Hradecku, a to v obcích Prasek, Lisičky, Šaplava, Podoliby, Smidary nebo Myštěves.

Celkem šest lidí muselo být 2. června ráno zachráněno v podvěsu vrtulníku v Hostinném a Rudníku – Arnultovice na Trutnovsku. Voda zaplavila domy a několik lidí zůstalo uvězněno ve svých obydlích. Silný proud rozvodněné řeky znemožnil hasičům s těžkou technikou a čluny dostat se do zasažených míst, proto byl na místo povolán vrtulník z Hradce Králové s hasičem – leteckým záchranářem. Letecký záchranář v podvěsu vrtulníku nakonec musel zachránit šest lidí, kteří zůstali ve svých domech bez pomoci.

Kolem deváté hodiny přeletěl vrtulník do Dolních Lysečin v Krkonoších, kde zachránil pětačtyřicetiletého muže, který byl stržen vodním proudem. Asi po 300 metrech byl zachycen. Německý mluvící muž byl zcela podchlazený a zraněný v oblasti hlavy předán do péče záchranářů a transportován do oblastní nemocnice.

I během dopoledne hasiči zasahují nejen na Trutnovsku, ale i na dalších místech v kraji, a to v Zábědově nebo Chlumci nad Cidlinou na Hradecku, Ostroměři, Luňanech nebo Úlibicích na Jičínsku.

Hasiči v celém Královéhradeckém kraji od tří hodin ráno do půl osmé zasahovali u více jak 25 událostí.

15:30
Vydatný déšť způsobil dnes 2. června rozvodnění řek, říček a potoků v Královéhradeckém kraji. Voda zaplavila desítky domů, zahrad, ale i silnic. Stovky profesionálních a dobrovolných hasičů Královéhradeckého kraje zasahovaly od časného rána do dnešní třetí hodiny odpoledne u více jak 130 událostí.

Nejvážnější situace je od časného rána na Trutnovsku, a to především u Hostinného, Rudníku – Arnultovice a Svobody nad Úpou. Voda zde zaplavila domy, ve kterých zůstali uvězněni lidé. Na pomoc byl povolán vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové a hradecký hasič – letecký záchranář. Záchranáři v podvěsu vrtulníku zachránili celkem šest lidí v Hostinném a Rudníku. Další lidi hasiči evakuovali pomocí člunu a hasičské techniky. Vážná situace je také v Nové a Staré Pace na Jičínsku, kde hasiči během dopoledne evakuovali desítku lidí. Voda zde zatopila ulice i obytné domy. Nad Kopidlnem došlo k poškození hráze.

Vodu ze zahrad, sklepů a domů odčerpávají také hasiči na Hradecku, a to hlavně na Novobydžovsku – obce Zachrašťany, Chlumec nad Cidlinou, Prasek, Zábědov, Šaplava nebo Nový Bydžov.

V Jaroměři na Náchodsku hasiči postavili protipovodňové hráze, neboť se očekává zvýšení hladiny řeky Labe.


Ústecký kraj – aktualizováno 02.06.2013 19:59

Dobrovolné jednotky Ústí nad Labem – Střekov, Neštěmice, Mojžíř a Božtěšice stavěly v odpoledních a večerních hodinách protipovodňovou stěnu v Ústí nad labem – Střekově. Stěna má chránit Střekovské nábřeží před stoupající hladinou Labe.

Podle informací Povodí Labe byl na na řece Labi v Ústí nad Labem v 13:33 dosažen III. stupeň povodňové aktivity. V Děčíně byl zaktivován stálý štáb. Povodňová komise v Děčíně byla opětovně svolána na 18:00.

Hasičské jednotky profesionální a dobrovolné vyjely 1. června 2013 v Ústeckém kraji od 12:30 do 13:52 k sedmi událostem, většinou čerpáním vody ze sklepů a dalších míst.

Na Teplicku ve Staré Střelné a Měrunicích. Na Chomutovsku ve Spořicích. Na Lounsku čerpali pomocí tří plovoucích čerpadel vodu ze sklepa v Postoloprtech. Na Ústecku v Řehlovicích čistili koryto potoka.

Na Děčínsku v Boleticích nad Labem čistili propust potoka, aby voda nepřitékala ke garážím, v Jílovém byla hlášena voda ve sklepě.

V okresu Děčín byl na řece Mandavě v Rumburku vyhlášen II. stupeň povodňové aktivity a na řece Bystrá v Horních Habarticích III. stupeň povodňové aktivity.

Hasičské jednotky profesionální a dobrovolné 1.6. 2013 v Ústeckém kraji od 13:59 do 15:24 vyjely k dalším čerpáním vody, mimo jiné v Šluknově čerpali vodu ze chléva se sedmi kravami.

V Litoměřicích – Předměstí čerpali vodu z pod viaduktu v Jarošově ulici, v Litoměřicích – Pokraticích odstraňovali překážky z potoka a v Rybářské ulici v Litoměřicích – Předměstí odvedli vodu od domu.

U Milčevsi na Lounsku odčerpávali dvě laguny ze silnice. Další události jsou hlášeny a zpracovávány.

V okresu Děčín byl 2. června 2013 ráno na řece Bystrá v Horních Habarticích III. stupeň povodňové aktivity snížen na II. stupeň povodňové aktivity.

V Ústí nad Labem a Děčíně byly kvůli prognóze zvýšení hladiny Labe svolány povodňové komise.

Od včerejších 22:00 do dnešních 10:00 čerpaly hasičské jednotky vodu na šesti místech v Ústeckém kraji. V Litoměřicích připravovali hráz v Křešicích, čerpali vodu v Lovečkovicích.

Na Lounsku čerpali vodu v Dobříčanech a čistili propust v Lubenci a čerpali vodu ze školky. Na Mostecku čerpali vodu v Brandově. Na Teplicku v Košťanech čistili koryto potoka. Na Chomutovsku čerpali vodu ve Vejprtech.

Z důvodů silného větru vyjely hasičské jednotky v Ústeckém kraji k 48 zásahům k odstraňování spadlých stromů a větví především na komunikace. Nejvíce takto hasičské jednotky zasahovaly v okresu Chomutov – 23 zásahů. V okresu Teplice 9 zásahů. V okresu Ústí nad Labem 8 zásahů. V okresu Most 8 zásahů. V okresu Děčín 6 zásahů. V okresu Litoměřice 2 zásahy.

Magistrát Děčína vyzval obyvatele žijící v blízkosti řeky, aby si připravili evakuační zavazadla. Mezi 18 a 19h je město bude evakuovat. Mohou volat na číslo 412 516 516.

Podle informací Povodí Labe byl na na řece Labi v Ústí nad Labem v 13:33 dosažen III. stupeň povodňové aktivity, ve 20:00 se sejde krizový štáb. V Ústí nad Labem – Střekově stavějí hasiči protipovodňovou­ stěnu.


Karlovarský kraj – aktualizováno 02.06.2013 14:00

Od 2. 6. 2013 ráno zasahovali hasiči u 27 události. Sedmkrát čerpání z objektů (Hradiště, Kraslice, Stribrna, Nejdek, Rotava, Oloví, Stribrna), pětkrát čistili vodní toky nebo stavěli hráze (Potůčky, K.Vary, Stráž nad Ohří, Jáchymov, Hamry), jedenáctkrát odstraňovali spadle stromy a čtyřikrát monitorovali hladiny řek. Na likvidaci se podílelo přes sto hasičů z dvaceti jednotek.

Během večera a noci hasiči v Karlovarském kraji zasahovali v souvislosti s počasím u 21 události. Třikrát preventivně stavěli protipovodňovou hráz (Mostov, Ostrov-Kfely, Nejdek), šestkrát kontrolovali nebo pročistili vodní toky (Drmoul, Nove Hamry, Nejdek, Jáchymov, Potucky, Hroznetin), čtyřikrát čerpali vodu z objektů (Pernink, Ostrov, K.Vary, Stříbrná) a osmkrát odstranili popadané stromy.


Jihočeský kraj – aktualizováno 02.06.2013 16:15

Hladina jihočeských řek v noci a v průběhu neděle výrazně stoupla. Rozvodněná je především Lužnice. Voda protrhla provizorní hráz na rybníku Jordán v Táboře, který se právě čistí od bahna. Přetéká i hráz v Husinci na Prachaticku. Hasiči v obci evakuovali zhruba sedmdesát lidí.

Třetí stupeň povodňové aktivity je v poledne na dvaceti jedna místech. Rychle stoupá voda v povodí dolní Lužnice u Bechyně na Táborsku. Podle Tomáše Vlasáka z českobudějo­vického hydrometeorolo­gického ústavu může jít o dvacetiletou a v některých místech i padesátiletou vodu. V Březí u Českých Budějovic hladina Vltavy dosahuje výšky 263 centimetrů, zatímco v sobotu před půlnocí to byla polovina.

Hladina Otavy v Písku by se podle prognóz měla dostat až na více než pět metrů. Hasiči již staví protipovodňové hráze na náplavce, vodě stačí už jen pár centimetrů, aby dosáhla k patě provizorních zábran.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách