Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třetí den povodní nadále zaměstnává tisíce hasičů, zasahují i hasičští střelmistři, kteří budou odstřelovat spadlý most

Ani v pondělí není situaci nijak optimistická. V tuto chvíli zasahují hasiči u několika stovek událostí. Nejčetnější zásahová činnost je zaměřena na varování a evakuaci obyvatel, výstavbu protipovodňových hrází, záchranu osob a majetku a čerpání vody.


23:13 – PHA: Další úspěšný zásah hasičské jednotky WASAR z Moravskoslezského kraje. Hasiči s motorovým člunem zachytili plovoucí karavan a vychýlili jej z proudu tak, aby neohrozil už dříve poškozenou lávku v Černošicích.

Protipovodňové zábrany v Praze jsou postavené tak, aby odolaly průtoku 3 700 kubíků za sekundu. Pokračuje stavba bariér proti stoleté vodě, tedy proti průtoku 4 100 kubíků za sekundu. Večer ve 23 hodin se znovu sejde krizový štáb.

V Praze 6 jsou nově uzavřené ulice Papírenská a V Podbabě. Je nařízena evakuace a poslední zaměstnanci opouštějí ústřední čističku odpadních vod.


18:46 – MSK: Jedna skupina hasičského týmu WASAR z Moravskoslezského kraje (spí na hasičské stanici v Mělníku) teď přijíždí do Mělníku, kde bude řešit uvolněný plech na molu.

Druhá skupina (spí v Řevnicích) evakuuje několik osob v Černošicích u Prahy a v sousední chatové oblasti Montana v Dobřichovicích. Poslední údaj hovoří o 13 dospělých evakuovaných osobách, dvou dětech, a k tomu několika evakuovaných psech a kočkách.


18:34 – LBK: Dvě jednotky hasičů dnes odpoledne zasahovaly v Dolní Rokytnici na Semilsku. Hasičům bylo v 15:29 hodin na tísňovou linku ohlášeno, že tam do potoka spadla jalovice a nemůže přes vysoký břeh nahoru.

Na místě spolupracovali jak rokytničtí dobrovolní hasiči, kteří dorazili jako první, tak jilemničtí profesionálové. Hasiči uvázali jalovici popruhy za přední a zadní nohy a zhruba osm mužů najednou zvíře vytáhlo pouze s pomocí svým silných paží.

Celý zásah netrval déle než 10 minut. Hasiči pak jalovici ještě zhruba 80 metrů transportovali na pevné podložce k vozu majitele.


18:18 – PHA: Pět dobrovolných jednotek čerpá zatopené garáže v Záběhlicích.


17:43 – ČR: Od dnešní půlnoci do dnešní 17 hodiny řešili hasiči 774 mimořádných událostí. Většinou šlo o technickou pomoc v souvislosti s povodněmi, hlavně odstraňování překážek ze silnic a vodních toků a čerpání vody. Stále nejvíce událostí řeší hasiči ve Středočeském kraji, Ústeckém kraji a Hl. m. Praze.

Hasiči v průběhu celého dne také asistovali při evakuaci osob. Těch je do této chvíle evakuováno 7105 a jedná se prakticky o všechny obyvatele v oblastech, kde by hrozilo dnes v noci bezprostřední nebezpečí. V tuto chvíli se evakuují některá místa v Ústeckém kraji, kde se očekává kulminace Labe během zítřejšího dne. Začíná evakuace 1800 osob z Terezína v okrese Litoměřice.

O případné další evakuaci bude rozhodnuto až s vývojem situace v průběhu dnešní noci. Ta by měla přinést kulminaci řeky Vltavy v Praze, ráno bude situace nejzávažnější ve Středočeském kraji, zítra večer pak v Ústí nad Labem.

Nicméně nárůsty vody se v tocích zpomalily, takže máme více času situaci předpovídat a také se na ní připravit.

Plné ruce práce mají také hasičští střelmistři. Ti budou pravděpodobně odstřeloval kámen na komunikaci ve Svobodě na Úpou, a nyní je čeká odstřel spadlého mostu v Jaroměři.

V tuto chvíli zvládáme situaci vlastními silami a prostředky a nabídky zahraniční pomoci zatím odmítáme. Některé síly a prostředky jsme přesunuli tak, aby nám tvořili strategicky opěrné body převážně ve Středočeském kraji, konkrétně na Mělnicku a v Říčanech.

WASAR tým se přesunul z Jižních Čech do Černošic a plovoucí transportér PTS 10 byl přesunut do Ústí nad Labem. Jako záloha pro město Kolín je v Říčanech připraven povodňový odřad z Kraje Vysočina.


17:30 HKK: Od rána pomáhají ve Svobodě nad Úpou a v Rudníku jednotky z Královehradeckého kraje. Jedná se o JSDH Malšova Lhota, Svinary, Plačice a Plácky. Celkem zasahuje 19 hasičů se třemi dopravními automobily, cisternou a čerpací technikou.


16:51 – ÚLK: Technické služby města Děčína právě zahájily navážení čerpadel na levý břeh řeky. Hasiči jsou na místě a přebírají instrukce k čerpání, tedy především odkud a kam.

--

16:36 – MSK: Převoz osob a materiálu po vodě, záchranu psa, evakuace a informování obyvatel, vyklízení objektů a garáží a monitoring stavu vodních hladin má za sebou hasičský tým WASAR z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který od nedělního odpoledne pomáhá v záplavách poškozených či ohrožených obcí v Čechách. Rozdělil se na dvě části, jedna přespala v hasičské stanici v Mělníku, druhá ve Strakonicích.

Týmy pracovaly například v okolí Tábora, v obcích Řež, Kly a Bukole. Jdna část se nyní přepravuje na další záchrannou práci v Černošicích u Prahy. Hasiči z Moravskoslezského kraje převáželi na člunech například stavaře, kormidelníka remorkéru či elektrocentrály a další potřebný materiál.


16:36 – JHČ: Jednotky profesionálních hasičů HZS Jč. kraje zasahovaly u 43 mimořádných událostí a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí zasahovaly u 51 mimořádných událostí.

Všechny jednotky společně vykonávají činnost spojenou s čerpáním vody a odstraňování nebezpečných stavů.


13:20 – VYS: Čtyři desítky dobrovolných hasičů z Vysočiny zasahovaly od včerejšího poledne do dnešních dopoledních hodin v povodněmi zasažené Praze. Úkolem hasičů z Nového Města na Moravě, Jaroměřic nad Rokytnou, Žďáru nad Sázavou – Zámku, Lesonic, Humpolce a Jihlavy – Bedřichova byla pomoc se stavbou protipovodňových zábran. Téměř dvacet hodin nepřetržitě vysočinští hasiči takto pomáhali v Praze, a to konkrétně na Zbraslavi a v Holešovicích.


13:20 – ÚLK: Jednotky SDH Varnsdorf, Dolní a Horní Podluží a Chřibská dorazily na stanici HZS v Děčíně, odkud budou vysílány na pomoc do jednotlivých oblastí.

Na Litoměřicku byla kvůli stoupající hladině řeky Ohře v 13:30 nařízena evakuace obce Terezín.

V Ústí nad Labem byla zřízena krizová linka pro obyvatele 475 271 100. V 10:53 bylo uzavřeno Předmostí a proběhla evakuace 4 ulic v centru, 9 ulic v Krásném Březně, 6 ulic ve Vaňově, 19 ulic na Střekově, 4 ulic v Brné a 7 ve Svádově.

Plynárenským podnikem RWE byl ve 13:43 byl vyhlášen stav nouze pro Ústecký kraj. Dodávky nejsou omezeny, střední a větší odběratelé jsou povinni zabránit úniku plynu při povodni.


12:47 – ČR: Od dnešní půlnoci do dnešního poledne řešili hasiči 670 mimořádných událostí. Většinou šlo o technickou pomoc v souvislosti s povodněmi a pomoc při evakuaci osob.

Stále nejvíce událostí je ve Středočeském kraji. Dále v Jihočeském kraji, kde zásahová činnost mírně klesá, kde naopak přibývá zásahů je kraj Ústecký a Hl.m.Praha.

Od rána hasiči zaznamenali vysoký nárůst požadavků na věcné prostředky. K plnění úkolů HZS ČR byly vydány 2. – 3. června do 12.00 ze skladů SOZ HZS ČR tyto věcné prostředky z centrálních zásob MV-ČR HZS ČR:

  • 32.000 protipo­vodňových pytlů s 21 ks plniček,
  • 750 ks nafukovacích lehátek s 15 ks pump,
  • 750 ks přikrývek UNI 67.

1. pro HZS Středočeského kraje:

  • 21.000 protipo­vodňových pytlů, včetně 7 ks plniček, z toho:
  • 500 ks + 1 ks plničky do Hořovic (ze skl. Zbiroh),
  • 500 ks + 1 ks plničky do Berouna (ye skl. Zbiroh),
  • 1.000 ks + 2 ks plniček do Benešova (ze skl. Kamenice),
  • 1.000 ks + 1 ks plničky do Kolína (ze skl. Kamenice),
  • 2.000 ks + 2 ks plniček do Říčan (ze skl. Kamenice),
  • 5.000 ks bez plniček do Černošic (ze skl. Kamenice),
  • 2.000 ks bez plniček do Mělníka (ze skl. Vlastislav),
  • 1.000 ks bez plniček do Neratovic (ze skl. Vlastislav),
  • 1.000 ks bez plniček do Řevnic (ze skl. Kamenice),
  • 2.000 ks bez plniček do Kolína (ze skl. Kamenice),
  • 5.000 ks bez plniček do Nymburka (ze skl. Kamenice).
  • 50 ks nafukovacích lehátek + 1 ks pumpy do Neratovic (ze skl. Zbiroh),
  • 50 ks přikrývek UNI 67 do Neratovic (ze skl. Zbiroh),
  • 5 ks kalových čerpadel (ze skl. Zbiroh) do Berouna.

2. pro HZS Plzeňského kraje:

  • 10.000 ks protipovodňových pytlů +13 ks plniček (ze skl. Zbiroh).

3. pro HZS Ústeckého kraje

  • 1.000 ks protipovodňových pytlů + 1 ks plničky do Litoměřic (ze skl. Vlastislav).

4. pro HZS hlavního města Prahy

  • 700 ks nafukovacích lehátek + 14 ks pumpy do Prahy 5 (ze skl. Zbiroh),
  • 700 ks přikrývek UNI 67 do Prahy 5 (ze skl. Zbiroh).

V tuto chvíli je Policií ČR evidováno 5 usmrcených osob v souvislosti s povodněmi. Tři lidé přišli o život ve Středočeském kraji (2 lidé v sesunuté chatce v Třebenicích a jeden starší muž byl stržen potokem na Benešovsku), jednoho mrtvého eviduje Plzeňský kraj (jedná se o muže, který spadnul hlavou do odtokové roury a utopil se) a z řeky Úpy byl vyloven muž v Královéhradeckém kraji. Pohřešují se 4 vodáci – dva ve Středočeském kraji, jeden v Plzeňském a jeden v Královéhradeckém.


12:42 – PHA/KVK: Vůbec poprvé vyjížděli pomáhat speciálně připravené jednotky dobrovolných hasičů na likvidací následků živelných katastrof i mimo Karlovarský kraj.

Na žádost operačního střediska Generálního ředitelství HZS ČR v Praze, které řídí záchranné a likvidační práce během povodní v Praze, vyjížděli v neděli večer do Prahy čtyři jednotky hasičů. Jednalo se o jednotky dobrovolných hasičů, které jsou v rámci odborné přípravy vyškolené a předurčené na pomoc při ochraně obyvatel během živelných katastrof. Vybrány byly jednotky z Krásna, Vintířova, Libé a Verušiček.

V Praze byly určeny na pomoc při evakuaci majetku a vybavení z budovy Ministerstva dopravy. Zároveň bylo připravených dalších pět jednotek, konkrétně Tři Sekery, Pozorka, Lázně Kynžvart, Blatná a Otročín, na střídání již zasahujících hasičů v Praze.

V pondělí v dopoledních hodinách bylo rozhodnuto, že prozatím další střídání není potřeba a hasiči z Karlovarského kraje se mohly vrátit. I nadále zůstávají připravené na další výjezd do Prahy nebo do jiné části republiky, kde by bylo potřeba jejich pomoc.

Systém předurčených jednotek pro úkoly ochrany obyvatel během přírodních katastrof funguje v Karlovarském kraji tři roky. Za tu dobu bylo vybráno osmnáct jednotek dobrovolných hasičů napříč celým územím kraje. Tyto jednoty absolvovaly v uplynulých třech letech systematický výcvik na likvidací následků podobných situací.

Dobrovolní hasiči se učili protipovodňová opatření ale i pomoc při evakuaci či poskytování humanitární pomoci. V praxi byly tyto jednotky už využity při podobných situacích v rámci kraje, poprvé byla jejich pomoc vyžádána i mimo kraj.


12:40 – PHA/OLK: Profesionální a dobrovolné hasiče, kteří pomáhají při povodních v Praze, posílí ještě tým dvou profesionálních hasičů z požární stanice v Prostějově, kteří na místo vyjeli dnes dopoledne kolem 11:00 hodin s týlovým kontejnerem. Hasiči míří do Zbraslavi, kde doplní tým sedmi hasičů s velkokapacitním čerpadlem.

Týlový kontejner je určen pro zajištění zázemí pro krátkodobý odpočinek hasičů. Jeho součástí je elektrocentrála, propan-butanová lahev, sociální zařízení, mikrovlnná trouba, varná konvice, stůl a dvě lavice. Hasiči se uvnitř mohou schovat před deštěm a ohřát se. Kontejner je schopen fungovat nezávisle na okolí, sám si vyrobí elektřinu pro svícení a topení.

Vyslaný autobus, který z Olomouce odjel v neděli 2. června 2013 dopoledne jako první odřad se čtyřmi desítkami jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů, se vrací zpět do Olomouce. Autobus odjel z místa působiště několik minut po půl dvanácté.


12:39 – PLK: Ve dnech 1.6–3. 6. 2013 zasahovali hasiči v Plzeňském kraji u mnoha událostí, spojených s velkou vodou. Ve Strašicích déšť spláchl tzv. žížaliště do melioračních odvodů a následně k chovnému rybníku Tisý. Žížaliště je složeno z návozu odpadních kalů z ČOV. Aby hasiči minimalizovali škody v rybníce a aby zabránili znečištění pstruhové vody Padrťského potoka, ucpali kanalizační svod na dvou místech pomocí plastových přepravek a kanalizačních ucpávek, husté kaly zadrželi pomocí jílu.

Na potoce se tak vytvořily dvě laguny, které šlo zlikvidovat. Přestože hasiči udělali vše proto, aby se žížaliště do rybníka nedostalo, řídká část kalů do rybníka natekla. Vzhledem k tomu, že kal byl značně zředěn, neměla by mít událost závažné následky. Přesto nelze vyloučit následné škody. Biochemickým procesem kalu by mohlo dojít k odebrání kyslíku z vody a následné otravě ryb.

Se zajišťováním a rozvozem pytlů s pískem sloužících ke stavbě provizorních protipovodňových stěn začali v Rokycanech. Občané Rokycanska měli možnost si objednat na Městském úřadě v Rokycanech potřebný počet pytlů. Pytle pak rozvářeli hasiči ve spolupráci s Městskou policií. Hasiči po všechny dny zajišťovali pytle s pískem a rozváželi je po celém kraji.

Protipovodňové stěny hasiči nestavěli jen z pytlů písku. Provizorní hráz v Hostouni na Domažlicku vytvořili pomocí traktorů a zásahového vozidla. Vodu tak odklonili do jedné ulice, kde nehrozilo žádné nebezpečí zatopení. Kromě jedné garáže tak všechny ostatní budovy před vodou uchránili.

Kromě čerpání vody a událostí přímo spojených s vodou, museli hasiči odklízet také popadané stromy. Ty se ve většině případů vyvrátily vinou podmáčené půdy.

V Blížejově na Domažlicku a v Sušici hasiči odstraňovali další stromy, které hrozily pádem do potoka. V případě, že by došlo k jejich pádu, vodní tok by byl přehrazen a došlo by k jeho vylití.


12:04 – JHČ: Ve dnech 1.6–3. 6. 2013 proběhla po intenzivních a silných deštích záplava na většině území Jihočeského kraje. Nejvíce postižené okresy jsou Tábor, Písek, České Budějovice, Český Krumlov, Prachatice. Během těchto dnů byl na OPIS HZS JčK zaznamenán masivní nárůst volání na tísňovou linku. Tyto požadavky OPIS HZS Jihočeského kraje neprodleně řešil a vysílal síly a prostředky k řešení mimořádných událostí. Jednotky HZS Jč. kraje a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí řešily cca 530 mimořádných událostí.

Během těchto dnů zasahovalo celkem na území Jihočeského kraje 179 jednotek PO. Jednotky zasahovaly celkem u 532 událostí. Profesionální jednotky HZS Jihočeského kraje řešily 217 událostí a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů řešily 363. V rámci exponovaných oblastí proběhla evakuace 744 osob z tohoto počtu bylo 45 osob zachráněno. Nejvíce evakuovaných osob bylo v městě Protivín a obci Milenovice. Celkem zde bylo evakuováno 270 osob. Další zásadní evakuace proběhla na území ORP Vodňany 115 osob a ORP Týn nad Vltavou 169 osob.

Mezi nejčastější zásahy patřilo čerpání vody (300) a odstranění nebezpečných stavů (226). Dále jednotky prováděly na mnoha místech území Jihočeského kraje monitoring vodních toků a celkové situace. Celkem ve 33 případech.


11:55 – PHA/VYS: Čtyři desítky dobrovolných hasičů z Vysočiny zasahovaly od včerejšího poledne do dnešních dopoledních hodin v povodněmi zasažené Praze. Úkolem hasičů z Nového Města na Moravě, Jaroměřic nad Rokytnou, Žďáru nad Sázavou – Zámku, Lesonic, Humpolce a Jihlavy – Bedřichova byla pomoc se stavbou protipovodňových zábran. Téměř dvacet hodin nepřetržitě vysočinští hasiči takto pomáhali v Praze, a to konkrétně na Zbraslavi a v Holešovicích.

Dislokovaný v Říčanech nadále zůstává odřad profesionálních hasičů, který na pomoc vyrazil včera v pozdních odpoledních hodinách. Ještě včera večer byli členové tohoto odřadu nasazeni do terénu a pomáhali mimo jiné při evakuaci v obci Štěchovice. S největší pravděpodobností zůstane tento odřad na místě dislokace do středečního rána, kdy bude vystřídán odřadem novým, opět z řad profesionálních hasičů. Odřad je nasazován dle aktuální situace a jeho činnost je koordinována operačním střediskem HZS Středočeského kra­je.

V tuto chvíli míří z Vysočiny do Říčan další pomoc, tentokrát materiální. Jedná se o 1000 kusů jednokomorových pytlů a 400 kusů pytlů dvoukomorových, které budou použity ke stavbě protipovodňových hrá­zí.

Situace na Vysočině je relativně klidná. Během noci nemusely dokonce jednotky požární ochrany v souvislosti s počasím zasahovat vůbec. V průběhu ranních a dopoledních hodin vyjeli hasiči k šesti událostem – čtyřikrát zasahovali na Pelhřimovsku a dvakrát na Havlíčkobrodsku. V obci Krucemburk například čistili ucpanou kanalizaci, v Hořepníku pacovští profesionální hasiči pročišťovali vodní tok a v Havlíčkově Borové tlakovali kanalizaci. Všechny události se obešly bez zranění osob.


11:00 – PHA/OLK: Odřad (střelmistři a potápěči) z HZS Olomouckého kraje provedl odstřel pontonu na Vltavě a ukončil svoji činnost v Praze dnes, v pondělí 3. června 2013, ve 3 hodiny ráno. Během dopoledne byli hasiči – střelmistři a hasiči – potápěči posláni k další činnosti do obce Kamenice.

Poslední vyslaný odřad, který z Olomouce vyjížděl dnes, v pondělí 3. června 2013 v 0:30 hodin, přijel nad ránem do Prahy. Sedm hasičů sebou vezlo velkokapacitní čerpadlo.

Byli odesláni do Zbraslavi, kde provádí čerpání vody za protipovodňovou zdí. Tlakové jímky na několika místech propustili vodu, a ta se valí na obydlí. Hasiči ji velkokapacitním čerpadlem čerpají a vrací zpět do Vltavy.

Dnes během dopoledne bude za velkokapacitním čerpadlem odjíždět týlový kontejner z PS Prostějov.


10:15 – HKK: Během noci z neděle na pondělí 3. června klesaly hladiny většiny řek v Královéhradeckém kraji. Povodňové stupně přesto zůstávají na řekách Labe, Úpa nebo Cidlina. Na Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku byl dnes ráno vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity.

Plné ruce práce mají také hasiči na Trutnovsku a Jičínsku. Ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku odčerpávali během dopoledne vodu ze zatopených sklepů obytných domů.V Hostinném na Trutnovsku odklízeli strom, který spadl vedle neobývaného rodinného domu. Hasiči čerpali vodu také v ulici Ke Skále ve Dvoře Králové nad Labem, Dolní Kalné a Úpici na Trutnovsku.

Na Jičínsku hasiči odstraňovali dva spadlé stromy v Miletíně, čerpali vodu ze sklepa v Lázních Bělohrad, Vysokém Veselí, Sobčicích a Kopidlně. V Nevraticích na Jičínsku zabezpečovali rodinný dům pytli s pískem proti přívalům vody.


10:12 – PAK: Hasičský záchranný sbor Pardubického kraje je od nedělního dopoledne připraven vyjet na pomoc povodněmi postiženým oblastem v České republice. Hasiči nyní čekají na pokyn generálního ředitelství HZS ČR k vyslání odřadu.

Generální ředitelství HZS ČR koordinuje vyslání všech jednotek požární ochrany. Na místo jsou připraveni vyjet příslušníci HZS Pardubického kraje s potřebnou zásahovou technikou, ale i dobrovolní hasiči z celého kraje.


09:40 – ÚLK: Na Litoměřicku byly z důvodů ohrožení velkou vodou evakuovány obce Křešice, Žalhostice, České Kopisty a Mlékojedy.

Voda dosáhla ráno 587 cm. Je připraveno 1000 pytlů s pískem a distribuováno na potřebná místa. V Lovosicích podnik Lovochemie odstavil výrobu. V Roudnici nad Labem byla postavena protipovodňová stěna. Ve Štětí byla uzavřena silnice u podniku Mondi a Mondi omezil výrobu.

V Děčíně bylo z důvodů nebezpečí stoupající hladiny Labe evakuováno 215 lidí a 8 lidí bylo evakuováno ve Hřensku. V Děčíně bylo ráno na Labi naměřeno 650 cm. V Děčíně jsou postaveny protipovodňové hráze a u nich je voda odčerpávána. Stanice HZS evakuovala materiál s přízemních prostorů.

V Ústí nad Labem byla ráno naměřena hladina Labe ve výši 695 cm. Byl uzavřen kruhový objezd pod Větruší. V ústecké části Střekov byla vyhlášena zatím dobrovolná evakuace. Oba mosty by měly být uzavřeny až při dosažení hladiny 780 cm.

Hasičské jednotky jsou schopny odčerpávat případnou vodu pod viaduktem u mostu Dr. Edwarda Beneše do výše hladiny Labe 850 cm a držet jej tak průjezdný. Při odříznutí střekovské strany Labe bude jedna jednotka HZS Ústeckého kraje ze stanice Všebořice dislokována do podniku Setuza.


08:30 – ČR: Jednotky PO zasahovaly doposud u 2 542 událostí v souvislosti s povodněmi, nasazeno bylo celkem 14 450 hasičů (950 profesio­nálních, 13 500 dobrovol­ných).

K plnění úkolů HZS ČR byly vydány 2. – 3. června do 8.00 ze skladů skladovacího a opravárenského zařízení HZS ČR tyto věcné prostředky z centrálních zásob MV-ČR HZS ČR:

  • 19 000 ks protipovodňových pytlů s 18 ks plniček,
  • 750 ks nafukovacích lehátek s 15 ks pump,
  • 750 ks přikrývek UNI 67.

08:00 – PHA: Evakuována byla už všechna zvířata z jižní části zoologické zahrady, kam voda natekla přes val, který dělí zahradu od řeky.


07:50 – STČ: Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje zřídil krizovou linku pro občany. Je zřízena na Krajském operačním a informačním středisku, její číslo je 950 870 424 a linka je v provozu nonstop.


05:00 – ČR: Aktuální situaci na jednotlivých tocích lze přehledně sledovat na webových stránkách ČHMÚ, každé hlásné místo je označeno barvou dle stupně povodňové aktivity.


04:00 – ČR: Stále funguje Psychologická poradenská linka na telefonním čísle 974 834 688.

Linka je určena zejména pro občany zasažené povodněmi a jejich blízké, slouží však také profesionálům (praktičtí lékaři, zástupci obcí, pedagogové, psychologové, členové Integrovaného záchranného systému), kteří zde mohou zjistit informace, jak optimalizovat své postupy při práci s lidmi zasaženými povodněmi.


03:00 – ÚLK: V neděli večer byla zjišťována možná účast okolních jednotek při pomoci v Děčíně, tam byla nařízena evakuace osob na několika místech. Průjezd městem by měl být zachován přibližně do zítřejších 16 hodin.


02:00 – ÚLK: Poté, co velká voda projde Prahou ovšem situace nekončí, na povodně se připravují také města v Ústeckém kraji.

Komise v Ústí nad Labem projednala informace o vývoji situace. Na nepříznivé prognóze se zatím nic nemění. Musíme počítat s tím, že velká voda Ústí nad Labem výrazně zasáhne, v přípravě nelze nic podcenit.

Labe má v pondělí ráno překročit osm metrů, večer má dosáhnout až k 10,5 metru. Vzhledem k předpokládanému vývoji povodňové situace bude ohroženo životní prostředí a majetek ve velkém rozsahu.

uvedl primátor Mandík


00:50 – ČR: Společnost DSA provozující leteckou záchrannou službu je připravena nasadit veškerou svou vrtulníkovou techniku k záchraně lidských životů při povodních. Již v neděli dopoledne mimořádně vyčlenila jeden záložní vrtulník i s posádkou pro případ rozšíření povodní na další regiony.


00:40 – VYS: Hasiči z Vysočiny s sebou mají pět kusů cisternových automobilových stříkaček, techniku a technické prostředky (čluny, lodě, čerpadla) pro zvládání tohoto typu mimořádné události.

Na místo vyjel také kontejner nouzového přežití, který poskytne zasahujícím příslušníkům potřebné zázemí.


00:30 – JHM: V pohotovosti je vybraná mobilní požární technika z celého Jihomoravského kraje určená pro vytvoření druhého odřadu, pokud bude požadován.


00:25 – OLK: Na Olomoucku hasiči zajistili také dostupnost příslušníků pro možné vyslání dalších odřadů, například velkokapacitního čerpadla SIGMA.


00:20 – ČR: Hasičské odřady jednotlivých krajů stále zasahují tam kde je potřeba, aktuálně jsou nasazeny odřady z krajů Vysočina, Pardubický, Karlovarský, Olomoucký a Jihomoravský, ty jsou složeny z dobrovolných i profesionálních hasičů.

V neděli večer pak do Prahy zamířili na žádost operačního střediska generálního ředitelství HZS ČR také dva střelmistři z Jihomoravského kraje, další střelmistři a potápěči vyjeli následně z Olomouckého kra­je.

Z Moravskoslezského kraje zasahuje speciální tým WASAR, nezahálí ani Záchranný útvar HZS ČR, nasazeny jsou bagry, vyprošťovací automobily i obojživelné transportéry. Hasiči rovněž vyslali speciální „pilařskou“ četu včetně speciálního kontejneru. Samozřejmostí je pak nasazení cisteren a čerpadel.


00:10 – ČR: Po odeznění záplavové vlny a kulminaci průtoků, postupném opadávání vody cca v průběhu 2 a 3 dnů budou velké požadavky na čerpání vody, čerpání lagun stojatých vod zaplavených území a požadavků na vysoušeče jak ze skladových zásob, tak ze zásob SSHR. Současně bude třeba řešit zásobování složek IZS pohonnými hmotami.


00:01 – ČR: V této chvíli hasiči evidují dvě usmrcené osoby v souvislosti s povodněmi, obě v sesunuté chatce v Třebenicích. Další dvě osoby se pohřešují v souvislosti s vodáctvím.


00:00 – HKK: V Trutnově blízko plaveckého bazénu krátce po nedělní 21. hodině policisté vytáhli z řeky Úpy muže bez známek života. První informaci obdržel operační důstojník od ženy, která zahlédla plovoucí mužské tělo v Mladých Bukách. Než se nám ho podařilo zachytit, voda muže unesla 15 km.

Totožnost postaršího silnějšího muže ve věku 50 – 55 let, vysokého 172 cm, s krátkými prošedivělými vlasy a menší bradkou kolem úst, který byl oblečen pouze v zeleném tričku a tmavých riflích, zatím neznáme. Po jeho totožnosti budou pátrat trutnovští policisté.

Přesnou příčinu úmrtí určí až nařízená pitva.


Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách