Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Je úterý a voda stále neřekla své poslední slovo, hasiči mají nejvíc práce ve Středočeském a Ústeckém kraji

I dnes pro vás budeme v článku sledovat další těžký den jak pro občany, tak pro hasiče a ostatní záchranáře. Ohrožení povodněmi se pozvolna přesouvá na dolní toky řek a zejména na sever Čech.


20:13 – STČ: Labe už kulminuje v Mělníku, přetečení hrází už nehrozí.

18:00 – ČR: Hasiči mají v tuto chvíli nejvíc práce ve Středočeském a Ústeckém kraji. Ve Středočeském kraji je nejzávažnější situace na Mělnicku, kde během celého dne probíhala evakuace a přípravné práce na kulminaci Vltavy. V Ústí nad Labem stále probíhá stavění a upevňování hrází z pytlů v dosud vodou nezasažených částech v centru města. Čeká se na hlavní povodňovou vlnu. Voda už zasáhla celé přednádraží.

V ostatních krajích se již situace uklidňuje a HZS ČR z těchto oblastí přesouvá síly a prostředky do míst, kde budou potřeba v následujících hodinách. Dva plovoucí transportéry PTS 10 jsou připraveny k nasazení ve Středočeském kraji a jeden v Ústí nad Labem.

Jihočeský kraj již žádá o prostředky pro likvidační práce (úklidové prostředky, dezinfekce,…).

Hasiči jsou stále nasazeni na čerpací práce a to jak v krajích, které se s povodní potýkají v těchto hodinách tak i tam, kde již mají tuto situaci za sebou – zde odstraňují vodu a bláto ze sklepů a níže položených oblastí. HZS bude distribuovat na jednotlivé kraje vysoušeče. V tuto chvíli jich mají k dispozici 3000, ale je pravděpodobné, že toto množství nebude stačit a bude potřeba ještě nějaké doobjednat.

17:59 – PHA: V tuto chvíli je v Praze instalováno celkem mobilních 6 790 protipo­vodňových stěn. Jejich celková délka je 17 km včetně pevných částí a jsou dimenzovány na průtok 4 160 m3/s.

Pro zajímavost, největší kulminace v roce 2002 byla 5300 m3s-1 a to 14. srpna. Na toto množství je i dimenzována protipovodňová ochrana Prahy.

Povodňové stěny se začínají stavět, když hrozí 3. stupeň povodňové aktivity a celá výstavba by měla být realizována do 50 hodin.

Tentokrát se podařilo vystavět protipovodňové stěny v rekordním čase, protože se průtok velmi rychle zvyšoval. Stavba probíhala podle ohrožených míst, tak, aby ráno 3. 6. v 7:00 byla Praha chráněna proti průtoku 2800 m3/s. V pondělí 4. 6. práce pokračovaly takovým způsobem, že v noci z pondělka na úterý byla již Praha ochráněna na průtok 3 300 m3/s a v současné době je to na 4 160 m3/s.

Karlův most je chráněn příslušníky HZS hl. m. Prahy, operuje zde také bagr s dlouhou lžící, která umožňuje potápět velká břemena, která voda přinese, aby propluly mezi oblouky a nevznikla překážka, která by mohla způsobit poškození mostu.

Hasiči ale neřeší jen mimořádné události spojené s povodněmi. Například dnes v časných ranních hodinách likvidovali požár lodi u Libeňského ostrova s úmrtím osoby.


17:40 – MSK: Generální ředitelství HZS si z Moravskoslezského kraje vyžádalo výjezd další posilové jednotky, tentokrát s velkokapacitním čerpadlem.


16:30 – ÚLK: V Ústí nad Labem stále probíhá stavění a upevňování hrází z pytlů v dosud vodou nezasažených částech v centru města. Čeká se na hlavní povodňovou vlnu. Voda už zasáhla celé přednádraží. Jednotka HZS ÚK ze stanice Děčín napouštěla vodou nádrž na 1000m3 v areálu Chemotex v Tovární ulici v Děčíně, aby udržela její stabilitu v jímce. Železníční jednotka (HZSP SŽDC) čerpala vodu na Západním nádraží v Ústí nad Labem.

Hasiči z HZS ÚK – stanice Ústí nad Labem zachránili psa a dvě kočky ze zaplavené Veslařské ulice v Ústí nad Labem. Jednotka SDH Řehlovice odstranila uvolněný bazén ve Stadicích.

15:40 – PHA: Ve spoluprácí hasičů HZS hl. m. Prahy a HZS SŽDC Praha se podařilo ukotvit v průběhu dnešního dne pontonové molo v areálu Žlutých lázní, které hrozilo odtržením. Pokud by k tomu došlo, mohlo by výrazně poškodit některý z Pražských mostů.

15:35 – STČ/MSK: Spojil se celý WASAR odřad z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (dosud byl rozdělen na dvě skupiny) spojil v Mělníku a pomáhá s evakuací ohrožených obyvatel v části Mělníku. V případě, že by bylo město zaplaveno, budou zachraňovat jeho obyvatele na svých člunech.

15:05 – ČR: Povodně si zatím vyžádaly pravděpodobně již 8 lidských životů, 4 osoby jsou pohřešovány.

15:00 – ČR: Jsou zaznamenány první 3 případy rabování. PČR dopadla ve dvou případech pachatele.

14:10 – STČ: Stále probíhá evakuace Mělník – Mlazice, na místě kompletní WASAR tým, PČR, Městská policie.

13:35 – ČR: Činnost hasičů ke 12 hodině

Hasiči zasahovali od 1. 6. 2013 k dnešní 12 hodině u 4 421 událostí v souvislosti s povodněmi, aktuálně se řeší 231 událostí, nasazeno bylo celkem 20 270 hasičů, 5 910profesio­nálních a 14 360dobrovolných (počítáno od 1. 6. 2013).

Hasiči do této chvíle zachránili 334 lidí. MV – GŘ HZS ČR spolupracuje s ostatními složkami IZS a sleduje činnost povodňových orgánů v krajích. V souladu s Ústředním poplachovým plánem IZS byly aktivovány síly a prostředky AČR:

Jsou k dispozici tzv. uskupení

  • Uskupení Sever, 500 vojáků v pohotovosti,
  • Uskupení Jih, 500 vojáků v pohotovosti,
  • Uskupení Praha, cca 300 vojáků, (uskupení tvoří 4. Brigády rychlého nasazení Žatec), činnost – stavba protipovodňových zábran v Radotíně,
  • Uskupení 15. Ženijní brigády, dislokace Bechyně:
  • 2× odřad Rakovník + Olomouc,
  • 3× odřad technická pomoc,
  • 4× odřad evakuace a humanitární pomoc,
  • 5× odřad zabezpečení zprůchodnění komunikací,
  • 4× odřad zajištění terénních a zemních prací.
  • V pohotovosti je cca 60 vojáků Hradní stráže.
  • Cca 20 vojáků z posádkového velitelství Praha pomáhá při stavbě protipovodňových zábran v Radotíně.
  • Dále jsou k dispozici letecké prostředky (vrtulníky v počtu 8)
  • Vrtulníky LS PČR a AČR jsou dislokovány na Letišti Praha Ruzyně, Letišti Praha Kbely, Letiště Brno a Letiště Přerov.
  • V Mělníku jsou rovněž nasazeny 3 záchranné skupiny Vodní záchranné služby ČČK .

Většinu zásahů stále zvládají kraje pomocí svých sil a prostředků.

V postižených územích je zajišťována psychosociální pomoc. Tým je složen z psychologa HZS kraje a vycvičených osob z neziskových organizací. V kraji Středočeském, Královehradeckém, Jihočeském a Hl. m. Praze jsou činné cca 10 členné týmy. Jiné požadavky zatím nejsou. Očekávají se až s opadáváním vody.

13:33 – HKK/OLK: Ve Svobodě nad Úpou dnes střelmistři z HZS Olomouckého kraje zachránili dům. Situace na místě byla velmi kritická. Místní potok je ve Svobodě nad Úpou sveden pod část rodinného domu. Klády, kameny a další naplaveniny ucpaly vodní tok a voda se začala vylévat z břehů. Naplaveniny začal odklízet bagr, kterému se však stále nedařilo propust uvolnit. Na místo proto byli povoláni střelmistři HZS ČR, kteří dnes dopoledne provedli řízený odstřel, tím uvolnili naplaveniny a voda mohla zase volně pod rodinným domem protékat.

13:31 – ÚLK: Hasiči v Ústeckém kraji od rána zasahují na mnoha místech. Např. jednotka ze stanice Lovosice převezla na člunu pracovníky ze zatopeného zimního stadionu v Terzínské ulici v Lovosicích. Dále byla část jednotek HZS ÚK ze stanice Děčín dislokována na levém břehu Labe z důvodu možného odříznutí. Dobrovolná jednotka Horní Žleb čerpala vodu ze zatápěné knihovny v ulici Karla Čapka v Děčíně. Jednotka HZS ÚK ze stanice Ústí nad Labem vyjela na člunu ukotvit uvolněné prázdné Hasiči HZS ÚK ze stanice Chomutov čerpali vodu ze zaplaveného topného kanálu v Chomutově – Zadních Vinohradech atd.

12:12 – HKK: Profesionální hasiči z Vrchlabí byli dnes 4. června před půl dvanáctou dopoledne požádáni Policií ČR o spolupráci při vytažení mrtvé osoby z řeky Malé Labe ve Strážném na Trutnovsku. Případem se bude zabývat Policie ČR.

11:30 – HKK: I dnes, 4. června pokračují hasiči Královéhradeckého kraje v odklízení následků povodně, která zasáhla část území Královéhradeckého kraje. Od půlnoci do dnešní jedenácté hodiny dopoledne vyjeli k deseti událostem. Od půlnoci do dnešní jedenácté hodiny dopoledne vyjeli k deseti událostem.

V Novém Bydžově na Hradecku hasiči stále odčerpávají vodu ze zatopených sklepů obytných domů v ulicích Dukelská třída, U Plovárny a Vrchlického. V Chlumci nad Cidlinou dnes ráno velká voda uvěznila na dvě desítky ovcí a jehňat na pastvě. Louku zaplavila voda a vytvořila vodní lagunu. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova, dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou a Nového Města, na místo byly povolány posily profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové se člunem. Ze zatopené louky se hasičům na člunu podařilo evakuovat celkem 22 ovcí a jehňat, další jehně bohužel uhynulo.

Na Novobydžovsku zasahují nejen profesionální hasiči z Nového Bydžova a centrální stanice Hradec Králové, ale také dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou, Nového Města, Nového Bydžova, Staré Skřeneře, Nepolis, Měníku, Skochovic a Humburk.

Profesionální hasiči z Jaroměře během včerejšího večera a dnes dopoledne odstraňovali protipovodňové zábrany a bariéry ve městě.

11:00 – STČ: Do Kamenice u Prahy se přesunuje skupina střelmistrů k průzkumu tamního pontonu.

11:00 – ÚLK: V Hřensku začíná být krizový stav. Voda zaplavuje město.

10:55 – STČ: V Mělníku probíhá masivnější evakuace asi tisícovky lidí

10:50 – PHA: Prahou právě projíždí ze Zbiroha kolový nakladač, který míří do Říčan na pomoc při likvidaci následků povodní.

09:50 – STČ: V Křešicích na Litoměřicku byly překonány protipovodňové zábrany. Evakuováno bylo asi 800 obyvatel.

09:30 – STČ: Mělník vyhlásil extrémní stupeň nebezpečí

08:50 – STČ: Na Vltavě došlo k protržení plavebního kanálu v obci Lužec nad Vltavou. Je nařízena evakuace.

08:42 – STČ: V Mělníku byla nařízena povinná evakuace v části Mlazice a Pšovka. V Zálezlicích se protrhla nedostavěná provizorní hráz.

08:35 – ÚLK: Střekov je od zbytku Ústí nad Labem odříznutý. Oba mosty jsou od rána uzavřené. V Děčíně probíhá evakuace asi tisícovky lidí, stále tu prší. Hřensko očekává další masivní záplavy, rozsahem kolem 100 leté vody.

08:30 – JČK: V Jihočeském kraji hladiny řek klesají od noci z pondělí na úterý jsou postupně odvolávány 3. a 2. stupně.

08:30 – LBK: Na Liberecku platí stupeň ohrožení už jen na řece Smědé v Předláncích ve Frýdlantském výběžku.

08:10 – PHA: Vltava v Praze kulminovala a metropole má podle vodohospodářů to nejhorší za sebou. Vltava se pohybuje kolem hranice průtoku 3 200 krychlových metrů a přítoky Vltavy už nestoupají.

08:05 – STČ: Kralupy nad Vltavou žádají kraj o snížení průtoku Vltavské kaskády. V Berouně měla Berounka kulminaci kolem půlnoci.

08:00 – PLK: Na Plzeňsku řeky klesají. Hasiči se připravují na odstraňování následků škod.

06:20 – MSK: V současné době je na povodních nasazeno 74 hasičů ZÚ HZS ČR ze Zbiroha a Hlučína s 42 kusy techniky. Nasazeny jsou rypadla, bagry, vyprošťovací automobily, obojživelné transportéry, cisterny a velkokapacitní čerpadla.


Hasiči zasahovali od začátku povodní u 3 748 událostí v souvislosti s povodněmi, nasazeno bylo celkem 16 101 hasičů profesionálních i dobrovolných. K 6,00 hodině bylo evakuováno na území ČR 8 340 osob, nejvíc v Ústeckém kraji, 5 329. Hasiči do této chvíle zachránili 326 lidí. Sedm osob bylo v důsledku povodní usmrceno.


Hlavní zaměření ZÚ při zásahové činnosti je na plošnou evakuaci obyvatel, zemní práce a čerpání vody. Příslušníci ZÚ jsou nasazeni v hl. městě Praha, v krajích Středočeském, Královéhradeckém, Ústeckém a Jihočeském.

  • Činnost ZÚ ve Středočeském kraji:
    • Nasazení našich příslušníků začalo v neděli ráno, kdy zasahovali hasiči ze 3. ZR ze Zbiroha v obci Psáry, kde prováděli celodenní čerpání vody (CAS 32).
    • V Mělníku obojživelný transporter PTS-10 byl použit pro záchranu a evakuaci osob ze zaplavených území.
    • Starý Kolín: čerpání vody velkokapacitním čerpadlem MČS 1500 a plovoucím čerpadlem. Následný přesun obsluhy čerpadla do Kolína.
    • Nymburk: rozvoz pytlů s pískem, zpevňování hráze Komarovského rybníka, výkop jámy pro velkokapacitní čerpadla (pomocí UDS 214a, T 815 S3).
    • Osádka T 815 8×8 VVN se přesunula z Říčan do Mělníka, kde se předpokládá nasazení k evakuaci osob.
    • Taktéž do Mělníka se přesunula část jednotky ze Zbiroha, která je předurčena pro evakuaci osob. Jedná se o osádky 5ks T 815 VVN.
  • ZÚ v hl. městě Praha:
    • Dovoz kontejnerů pro výstavbu protipovodňových stěn (tahač MAN s návěsem a T815 PR7).
    • Praha – Zbraslav: střelmistři HZS ČR (JMK, OLK a ZÚ HZS ČR) provedi odstřel pontonu na Vltavě.
    • Praha – Strašnice: nakládka pytlů s pískem na T 815 8×8 a rozvoz na potřebná místa v Praze.
    • Praha – Modřany: čerpání vody do Vltavy velkokapacitním čerpadlem Sigma 400.
  • Královéhradecký kraj:
    • V okolí Trutnova je nasazeno 16 příslušníků se zemními stroji (UDS-114, Huddig, T815 S3, kontejner s pilami). V obci Rudník prováděli příslušníci ZÚ zprůjezdňování komunikace, pilaři odstraňovali padlé stromy. V obci Svoboda nad Úpou čistili pomocí UDS-114 a T 815 S3 koryto místního toku.
    • Střelmistři budou pravděpodobně odstřeloval kámen na komunikaci ve Svobodě na Úpou, a nyní je čeká odstřel spadlého mostu v Jaroměři.
    • V Novém Bydžově se vylila řeka Cidlina a zatopila komunikace
  • Ústecký kraj:
    • Do Litoměřic byl přemístěn PTS-10, který je připraven a předurčen pro evakuaci osob.
    • Ústí nad Labem: připravena technika s hasiči pro evakuaci osob. Jedná se o PTS-10, 2× T 815 8×8.
  • Jihočeský kraj:
    • Do Vodňan je přesunuta obsluha zemních strojů UDS-214 a Huddig jako záloha pro Jihočeský kraj.

06:19 – STČ: V pondělí 3. června 2013 odpoledne byla na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášena záchrana osob ze zatopené chatové oblasti Mostecký mlýn v Bratronicích na Kladensku. Jednalo se o událost související s letošními celorepublikovými povodněmi.

Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno s velitelským automobilem vybaveným nafukovacím raftem.

Rozvodněný potok se vylil do chatové oblasti, v některých objektech se nacházeli lidé. Profesionální hasiči lezecké skupiny ze stanice Kladno přebrodili k zatopené chatě ve speciálních nepromokavých oděvech Ursuit, kde pomocí nafukovacího člunu evakuovali matku s dítětem. Osoby byly transportovány na bezpečné místo a po domluvě s jednotkou hasičů již nepotřebovali další pomoc.

O několik hodin později kladenští hasiči vyjížděli opět k záchraně osob ze zatopené chatové oblasti. Tentokrát se jednalo o Dědkův Mlýn u obce Nouzov na Kladensku. Dle prvních informací měl rozvodněný potok uvěznit několik osob v jedné z chat. Na místo vyjeli opět profesionální hasiči z Kladna s velitelským automobilem, nafukovacím raftem a jednou cisternou doplněnou jednotkou dobrovolných hasičů z Unhoště.

Po důkladném průzkumu, kdy se hasiči brodili od chaty k chatě nic takového nakonec nepotvrdili. Po sbalení materiálu se obě jednotky hasičů vrátily zpět na své základny.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách