Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve středu ohrožují povodně oblasti na severu Čech, kulminuje Labe v Ústí a Děčíně, v Ústeckém kraji pomáhají psychologové

Poslední oblasti ohrožuje kulminace Labe. Střední Čechy už mají nejhorší za sebou, pomoc se přesouvá na sever Čech. Dnes pro vás opět sledujeme povodně 2013 očima hasičů.

Hasiči jsou stále nasazeni na čerpací práce a to jak v krajích, které se s povodní potýkají v těchto hodinách tak i tam, kde již mají tuto situaci za sebou – zde odstraňují vodu a bláto ze sklepů a níže položených oblastí. HZS bude distribuovat na jednotlivé kraje vysoušeče. V tuto chvíli jich mají k dispozici 3000, ale je pravděpodobné, že toto množství nebude stačit a bude potřeba ještě nějaké doobjednat.


21:40: Síly a prostředky ZÚ jsou soustředěny na Mělnicku a Děčínsku. V současné chvíli je nasazeno 60 hasičů se 48 kusy techniky (vyprošťovací automobily, velkokapacitní čerpadla, zemní stroje a obojživelné transportéry). Průběžně probíhá střídání zasahujících.

Hlavní úsilí záchranářů bylo a je směřováno na evakuaci obyvatel, zemní práce a čerpání vody.

Činnost ZÚ ve Středočeském kraji:

  • Ze základny ve Zbirohu byla přesunuta technika zaměřena na zemní práce do Mělníka. (T815 UDS 214a, 2 víceúčelové stroje Huddig, kolový nakladač KN-251…)
  • Největší úsilí hasičů v Mělnické části Mlazice a přístavu bylo zaměřeno na prosakující hráze. KN-251 a Huddig byly využity na zasypávání a zpevňování této prosakující hráze.
  • Dále se hráz zpevňovala pytli s pískem a další se stavěly.
  • 2. stroj Huddig prováděl vysypání poničené nezpevněné komunikace štěrkem a její zprůjezdnění.
  • Provedlo se několik vyproštění nákladních a osobních vozidel na Mělnicku.
  • Provádělo se pytlování písku a jeho rozvoz nákladními vozidly T 815 VVN.
  • Obec Veltrusy: probíhá čerpání vody velkokapacitním čerpadlem MČS 400.
  • Obec Hořín: probíhá čerpání vody velkokapacitním čerpadlem MČS 1500.
  • Převážení čerpadel (např. pro Terezín)

ZÚ v Ústeckém kraji:

  • Děčín: rozvoz pytlů s pískem (2 x T 815 VVN).
  • Litoměřice: proběhlo několik vyproštění nákladních vozidel.

Hl. město Praha:

  • Nad ránem bylo dokončeno čerpání v Praze – Modřany velkokapacitním čerpadlem Sigma 400.

19:47 – STČ: V obci Hořín se příslušníci Záchranného útvaru připravují k čerpání za pomoci MSČ 1500, ve Veltrusech již čerpá MSČ 400. Na Děčínsku příslušníci ZÚ rozvážejí pytle s pískem.


15:17 – ÚLK: Hasičské jednotky provedly kontrolu hrází podniku Lovochemie v Lovosicích o které bylo ráno hlášeno, že se protrhla. K protrhnutí hráze nedošlo. Hasiči HZS ÚK odvezli zpět na nákladní lodě u závodu jejich kapitány, kteří byli při ranním poplachu z bezpečnostních důvodů evakuováni.


13:56 – ÚLK: V 13:49 se jednotce HZS ÚK ze stanice Děčín podařilo provizorně svázat prázdné plynové nádrže v Labské ulici v Děčíně, z nichž do té doby dvě byly odneseny vodou do SRN a jedna podle posledních informací uvízla ve Hřensku.

Ve 13:08 jednotka HZS ÚK ze stanice Děčín upevnila proti odplutí velkou dekorační kotvu v ulici Karla Čapka v Děčíně.

V 13:47 Dobrovolná jednotka Boletice nad Labem zabezpečila lany dřevěnou chatku, která připlula na sloup veřejného osvětlení v Družební ulici v v Děčíně – Nebočadech. Chatka se nedlouho po té rozpadla.

11:51 – ZLK: Od dnešních nočních hodin se do pomoci postiženým občanům na Ústecku zapojil tým posttraumatické péče HZS Zlínského kraje pod vedením naší psycholožky kpt.Mgr. Soni Pančochové. Jejich úkolem je především poskytnutí psychologické pomoci občanům postižených povodněmi.

V nočních hodinách se do zaplavených oblastí, konkrétně do Kralup nad Vltavou, přesunula také skupina strážníků Městské policie Zlín a hasičů jednotky města Zlína – Prštného. Nasazení této skupiny bylo provedeno na základě dohody vedení obou měst.


11:51: STČ: Ze Zbiroha vyjíždí dvojice nákladních Tater Záchranného útvaru do obce Lukavec na Litoměřicku. Povezou tam pytle s pískem, které naloží na stanici HZS v pražských Holešovicích.


11:25 – MSK: Do obce Úmyslovice (okres Nymburk) jede velkokapacitního čerpadlo Sigma z HZS MSK s dvoučlennou posádkou čerpat velkou vodní lagunu. Posádka je již v Čechách. Vypadá to na několikadenní čerpání. Maximální výkon Sigmy je 24 kubíků vody za minutu.

WASAR odřad z HZS MSK (32 hasičů, osm vozidel, 12 člunů), který působí v Čechách od nedělního odpoledne, čeká do dnešního odpoledne na rozhodnutí nadřízených orgánů v Praze, zdali bude ještě nasazen, nebo pojede domů na Moravu.


10:40 – ÚLK: Labe v Litoměřicích bude zřejmě kulminovat na 9 metrech, to je o 2 metry méně než v roce 2002. Kulminace by měla nastat dnes pozdě odpoledne.


10:25 – HKK: Během úterý 4. června došlo ke snížení všech vodních toků v Královéhradeckém kraji. Ještě včera večer byl II. stupeň povodňové aktivity na řece Cidlině v Novém Bydžově, na dalších tocích již hladiny klesly na I.stupně povodňové aktivity nebo se vrátily do normálu. Na mnoha místech v kraji pokračují likvidační práce s odstraňováním následků ničivé povodně, na některých místech, hlavně Novobydžovsku, začnou práce až nyní po opadnutí vody.


10:02 – STČ: Do Mělníka se ze Záchranného útvaru ve Zbirohu přesouvá 9 kusů techniky s osmi hasiči (UDS, dva traktorbagry na dvou tahačích s podvalníky). V Mělníku stále probíhá zpevňování hrází.


10:00 – ÚLK: Dva kontejnery na technický plyn uvolněné v Děčíně propluly po řece Labi v 9:04 Dolním Žlebem a v 9:27 Hřenskem ve směru SRN. Hasičským záchranným sborem byly informovány příslušné orgány v Německu.


09:57 – PLK: Od dnešní půlnoci do půl deváté hasiči zasahovali pouze u sedmi událostí. V Rabštejně nad Střelou odstranili vyvrácený strom, v Drahkově a ve Skašově odčerpávají vodu ze studny, ve Zbirohu, Rokycanech a Radnicích čerpají vodu ze sklepa a drážní hasiči odstraňují stromy nakloněné přes trať u Pavlovic na Tachovsku.


09:25 – ÚLK: V Lovosicích se drolí protipovodňová hráz u chemičky Lovochemie. Na místo byly vyslány jednotky HZS ÚLK ze stanice Lovosice a Litoměřice + policejní vrtulník. Závod je evakuovaný a podle velitele zásahu podnikové jednotky Lovochemie voda v továrně není. Hasiči kontrolují stavy.


08:30 – ČR: Hasiči zasahovali od začátku povodní u 5 032 událostí v souvislosti s povodněmi, nasazeno bylo celkem 22 801 hasičů profesionálních i dobrovolných (počítáno od 1. 6. 2013).

K dnešní 6. hodině bylo evakuováno na území ČR 19 094 osob, nejvíc v Ústeckém kraji, 10 637 a Středočeském kraji 6 933.

Hasiči do této chvíle zachránili 492 lidí. Osm osob bylo v důsledku povodní usmrceno.


06:00 – ÚLK: V Ústí nad Labem-Střekově se půl hodiny před půlnocí voda přelila přes postavené mobilní protipovodňové stě­ny.

06:00 – STČ: Mělník stále není mimo nebezpečí, nápor vody tlačí na hráz, která by se mohla protrhnout. Hasiči zpevňují a zatěžují patu hráze.


04:20 – ÚLK: Kulminace Labe v Ústí n. L. se očekává odpoledne. Hladina by měla dosáhnout výšky okolo 11,5 metru, bude tak přesažena úroveň stoleté vody.

04:15 – PHA: Praha začíná odčerpávat zatopené sklepy a laguny. Sčítají se škody.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách