Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: WASAR odřad z Moravskoslezského kraje se vrátil z Čech, týmu se podařilo zachránit několik osob

Dnes před polednem dorazil zpět do Moravskoslezského kraje speciální odřad WASAR, který na pomoc do povodněmi postižených Čech vyjel v neděli dopoledne.

WASAR odřad z HZS MSK je speciálně vybaven a vycvičen pro záchranné práce na vodní hladině, mj. při povodních. Jeho příslušníci absolvovali několik „povodňových“ cvičení v zahraničí, i doma pravidelně trénují jak na klidné a tekoucí, tak na divoké vodě.


ČTĚTE: WASAR – nový typ záchranného týmu vzniká ve spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje, Británie a Holandska


Celkem 32 profesionálních hasičů z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) s osmi vozidly a hlavně s dvanácti nafukovacími čluny zasahovalo v Jihočeském i Středočeském kra­ji.

V průběhu jejich činnosti bylo zachráněno zhruba deset osob, dalších dvacet bylo evakuováno a to včetně dětí a také více než dvacet zvířat.


Neděle 2. června 2013

Odřad vyrazil na pomoc z hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu. K události vyjela trojice kontejnerových automobilů MB Actros s lodními kontejnery (v každém po dvou motorových člunech), stejný počet dopravních automobilů MB Sprinter 4×4 s člunem na přívěsu a velitelské a týlové vozidlo.

I zkušenosti z ničivých bleskových povodní byly důvodem, proč se právě čeští hasiči účastní pilotního projektu WAter Search And Rescue, neboli WASAR.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách