Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do boje proti koronaviru se zapojilo i ŠVZ HZS ČR z Brna a Zbirohu

Na základě žádosti Generálního ředitelství HZS ČR se ŠVZ HZS ČR Brno aktivně zapojilo do činností v rámci mimořádných opatření souvisejících s vyhlášením nouzového stavu na území České republiky z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaného jako SARS CoV-2).

Jednalo se o dekontaminaci vnitřních prostor autobusů, které přepravovaly občany ČR vracející se ze zahraničí.

Dekontaminace spočívala v aplikaci ozonu a mokré formy dekontaminace pomocí dezinfekčních činidel. Celý proces dekontaminace jednoho autobusu trval bezmála tři hodiny.

Přečtěte siHasičský záchranný sbor ČR zajišťuje přepravu občanů, kteří uvízli na evropských letištích

Z brněnských lektorů ŠVZ HSZ ČR byl vyčleněn čtyřčlenný tým, který byl nasazován po dobu jednoho týdne operativně, a to i v nočních hodinách. Přestože jednotka ŠVZ HZS ČR Brno není předurčena k činnostem tohoto typu, podařilo se ve velmi krátkém čase, i díky spolupráci s HZS Jmk, zajistit akceschopnost dekontaminační skupiny.

Činnost byla ztížena především klimatickými podmínkami – silným větrem a teplotou pod bodem mrazu. Dekontaminační skupina provedla dekontaminaci celkem 24 autobusů.

Lektoři ŠVZ HZS ČR prokázali svou kompetenci (a to nejen teoretickou) k vykonávání těchto organizačně technologicky náročných a z hlediska nákazy vysoce rizikových činností v rámci mimořádných opatření.

Také kolegové z pracoviště Zbiroh se aktivně podílí na řešení této mimořádné situace. Jsou vytipovány čtyři dvojice lektorů, které se střídají na dvou vozidlech Skladovacího a opravárenského zařízení.

Lektoři byli nápomocni při vykládání zásilky ochranných roušek z prvního letadla, které přistálo v pátek 20. 3. 2020 na letišti Václava Havla v Praze.

Přečtěte siHasiči na Letišti Václava Havla Praha vykládají letadlo z Číny, dopravilo ochranné pomůcky pro boj s virem SARS-CoV-2

Společně s kolegy ze Záchranného útvaru a HZS krajů zajišťují distribuci tohoto materiálu po celé České republice. Tým bude nasazen, dokud bude potřeba.

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19