Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

„Evropská“ technika již pomáhá, do Čech míří kolové nakladače Bobcat z některých krajů

Labe už dnes v noci postupně dosáhlo své nejvyšší úrovně, nyní začíná voda pomalu, ale jistě opadávat. Pro hasiče však práce nekončí, naopak – přichází období dlouhých likvidačních prací.


19:04: – ZLK: Na základě přijaté žádosti krizových orgánů, byl po rychlé dopolední přípravě a naložení v 12:06 hodin vyslán do povodní zasažených oblastí na Mělnicku malý kolový nakladač zn. Bobcat.

Jeho obsluhu a nasazení budou zabezpečovat dva příslušníci HZS Zlínského kraje ze stanice Zlín. Přeprava nakladače je realizována nosičem kontejnerů zn. Mercedes, rovněž z Integrovaných operačních programů EU.

Další Bobcaty vyjely z Pardubic a Brna.


17:11 – ÚLK: bylo oznámeno, že do obce Kopisty teče další voda z Ohře, kterou nestačí pobrat řeka Labe. Středem vesnice tekl proud vody o výšce 80cm. Do nových kopist najelo 10 hasičských jednotek, které vodu odčerpávají. Na místě byla potřeba další velkokapacitní, čerpadla. Dvě velká čerpadla byla vyslána jako odřad na pomoc z Brna.


15:20: – ČR Hasičský záchranný sbor ČR využije nabídky Slovenska a Polska a na poskytnutí velkoobjemových čerpadel s obsluhou.

Pomoc bude poskytována v souladu se Smlouvou mezi Českou republikou a Slovenskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při mimořádných událostech, stejná smlouva platí i mezi Českem a Polskem.

Pravděpodobně během zítřka dorazí do České republiky z každé země jedno velkokapacitní čerpadlo s obsluhou. Tato čerpadla budou čerpat vodu z lagun v postižených oblastech.

Všechna česká velkoobjemová čerpadla jsou nyní nasazena a předpokládáme, že požadavků na čerpání se v následujících dnech vyskytne výrazně více. Česká velkokapacitní čerpadla jsou vzhledem k velkým čerpacím výkonům (až 1 500 l/s), možnosti použití formou plovoucího nebo stacionárního čerpadla a možnosti nasazení i ve velmi složitých podmínkách, určena právě na velké povodně.

Česká republika takto vypomáhala při povodních v Polsku v květnu 2010 a v červnu téhož roku i na Slovensku.


13:11 – ÚLK: V 13:11 vyjela na člunu jednotka HZS ÚLK ze stanice Děčín zajistit kontejnery v přístavu v Děčíně Loubí.

Do Terezína přesunul hasičský záchranný sbor další velké čepadlo.


12:30 – ÚLK: Podle informací Hasičského záchranného sboru bylo povodněmi v Ústeckém kraji zasaženo 52 obcí.

Hasičské jednotky stále čerpají vodu u hrází v Terezíně. Čerpají vodu u hrází v Děčíně, čímž drží průjezdný most, za což jsou velmi oceňovány samosprávou města Děčín. Dále kontrolují protipovodňové stěny v Nádražní ulici v Litoměřicích.

V Nových Kopistech nepřišla voda od Labe, ale z druhé strany z Ohře od Bohušovic. Kvůli poloze obce, voda sama neodteče. Hasiči ji budou odčerpávat. Hasičský záchranný sbor do Nových Kopist dopraví odpovídající čerpadla.

Nové Kopisty – protržená hráz

Na pomoc při likvidaci následků povodně budou do postižených územních odborů vyslány odřady hasičský jednotek z územních odborů, kterými povodeň neprošla. Do Územního odboru Litoměřice budou nasazeny jednotky z Územních odborů Žatec a Most. Do Územního odboru Ústí nad Labem se přesune odřad jednotek z Územního odboru Chomutov. A do Územního odboru Děčín bude přesunut odřad z Územního odboru Teplice.

V Ústeckém kraji již druhý den funguje psychologický tým ze Zlínského kraje pod vedením psycholožky HZS Zlínského kraje Soni Pančochové. Tým ve spolupráci s intervenčními týmy HZS Ústeckého kraje a dalšími organizacemi koordinuje psychologickou pomoc v postižených oblastech kraje. Na pomoc přijela také jednotka ze Záchranného útvaru HZS Hlučín.


11:46 – HKK: K dnešnímu dni, 6. června, již zasahují a pomáhají na většině míst jen místní dobrovolní hasiči nebo také dobrovolní hasiči z jiných, nezasažených obcí. Profesionální jednotka hasičů ještě stále pomáhá a odčerpává vodu ze zatopených domů v Novém Bydžově a okolí. Hasiči kromě lidí zachraňovali také zvířata, u Pamětníku u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku. zachraňovali 22 ovcí a jehňat ze zatopené salaše.


10:47 – MSK: Do Čech se přestěhovaly z Ostravy dvě čerpací stanice, které má HZS MSK k dispozici – Sigma od středy odčerpává vodu z rozlehlé laguny v obci Úmyslovice (okres Nymburk) a má maximální výkon 24 kubíků za minutu, Somati od čtvrtečního (dnešního) rána čerpá vodu v Lovosicích (okres Litoměřice) v místní chemičce a dosahuje maximálního výkonu 8 kubíků za minutu. Dvěma dvoučlenným obsluhám z HZS MSK na obou místech pomáhají další hasiči.

Několikahektarová vodní laguna v Úmyslovicích (není dosud vidět celé zaplavené území) zřejmě zabere Sigmě a její osádce několik dní čerpacích prací. Po příjezdu na místo činnosti ve středu odpoledne museli hasiči z Ostravy (ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči) například postavit dopravní vedení (tedy speciální hadice) v délce 400 metrů, nechat bagrem vykopat díru pro sací koš, postarat se o palivo – naftu, když průměrná spotřeba čerpací stanice je zhruba 11 litrů za hodinu.

Díky zdejším hasičům se může obsluha z HZS MSK vyspat. Hladina rozlehlé laguny dosud klesla o 4 centimetry.

Druhé čerpadlo – Somati – začalo čerpat v lovosické chemičce ve čtvrtek (dnes) před šestou hodinou ranní. Během dopoledne se už mohlo přesunout na jiné místo v areálu firmy. Vedle několika místních hasičů obsluze z HZS MSK pomáhají i téměř „krajané“, tedy podnikoví hasiči z DEZA Valašské Meziříčí (okres Vsetín).


10:24 – LBK: Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje zmobilizoval všechny síly a prostředky, které může nasadit v územích zasažených povodní. Připraveno bylo několik odřadů, přičemž jeden z nich již včera navečer vyrazil do terénu.

„Včera se na nás v 17 hodin obrátili prostřednictvím Středočeského kraje s žádostí o příslušníky, kteří by mohli velet na bojových úsecích v Mělníku. Připravili jsme tak odřad našich nejlepších lidí s největšími zkušenostmi, kteří již veleli sektorům při povodních roku 2010,“ přiblížil plk. Mgr. Jaromír Lebeda, náměstek ředitele HZS LK pro úsek IZS a OŘ.

Jak pokračoval, skupina šesti velitelů vyrazila se svými velitelskými vozy v 19:30 hodin do Mělníka. Předpokládaná doba nasazení jsou tři dny, po kterých budou velitelé vystřídáni.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje má připravené další dva odřady se speciální technikou včetně obojživelného pásového vozidla Hägglunds, velitelského kontejneru či jeřábu a čeká na pokyn z OPIS GŘ HZS ČR, které koordinuje záchranné a likvidačních práce dle požadavků postižených krajů a zajišťuje jejich realizaci.


09:21 – ČR: Počet evakuovaných se již během noci nijak rapidně nezvýšil, stále je od začátku povodní evakuováno přes 19 000 osob, někteří se již průběžně vrací do svých domovů.

Kolem půlnoci kulminovalo Labe v Mělníku a ráno v Ústí nad Labem, ale jeho hladina opadává pomalu, protože se začala opět odpouštět Vltavská kaskáda kvůli předpokládaným srážkám, které mají přijít koncem víkendu. Ze stejného důvodu stále platí 3. SPA v Praze Odborníci na oblast ochrany obyvatelstva z HZS krajů budou nabídnuti ke spolupráci starostům menších obcí.

Do této chvíle bylo ze zásob HZS ČR vydáno 1568 vysoušečů do krajů Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého, Ústeckého a hl. m. Prahy.

Dalších 400 vysoušečů bude během dneška dodáno ještě do Ústeckého kraje v záloze jich zůstává 496, které slouží pro vysoušení velkých prostor. Dalších 1000 kusů bude dokoupeno a do konce týdne opět rozdistribuováno do postižených oblastí.


09:01 – PLK: Stále probíhá odčerpání vody z laguny na Roudné. Hasiči jsou v ulici Luční a čerpají vodu pomocí Somati. V tuto chvíli není možné odhadnout, jak dlouho ještě bude zásah na tomto místě probíhat.

Dlouhodobější čerpání předpokládáme v zahrádkářské kolonii v Holýšově. U Hracholusek spadl strom vlivem podmáčení svahu na chatu. Hasiči strom postupně rozřezali a kmen stáhli ze svahu navijákem.


09:00 – OLK: Ve středu 5. června 2013 se 8 profesionálních hasičů z Olomouckého kraje (6 z Požární stanice v Olomouci a z Požární stanice v Prostějově) přesunuli ze Zbraslavi do pražské zoologické zahrady. Asi od půlnoci zde odčerpávají rozlehlou vodní lagunu.

Odřad původně čítal 7 profesionálních hasičů z Olomouce s velkokapacitním čerpadlem a 2 profesionální hasiče z Prostějova s týlovým kontejnerem. Jeden olomoucký hasičů však onemocněl, proto byl ve středu večer převezen zpět do Olomouce.

Jakmile hasiči skončí s čerpáním vody v zoologické zahradě, přesunou se na žádost operačního střediska generálního ředitelství HZS ČR do další potřebné lokality. Na pondělí 10. června 2013 je plánováno jejich vystřídání dalšími kolegy z Olomouce a z Prostějova.

Dva hasiči z odřadu střelmistrů a potápěčů se ve čtvrtek 6. června 2013 v noci vrátili zpět do Olomouce, další dva stále čekají v Kamenici na další pokyny velitelů zásahu.


08:53 – ÚLK: V Ústí nad Labem v 8:53 monitorovala jednotka čerpací stanici na Pražské ulici v Ústí nad Labem kvůli úniku ropných látek. Hasiči vybudují kolem čerpací stanice zábranu ze sorbčních hadů a použijí další sorbční prostředky.

V 8:45 v Litoměřicích – Želeticích evakuovala jednotka na člunu dva dospělé a dvě děti. Rodina se před dvěma dny odmítla evakuovat. Hasiči rovněž evakuovali čtyři psy a ženu ze sousedství, která také přes výzvy k evakuaci setrvala ve svém příbytku.

V Děčíně jednotky čerpají vodu na jednotlivých stanovištích u protipovodňových stěn. Hasiči monitorovali a průběžně budou dále monitorovat stav nádrží s naftou v Děčíně – Loubí a stav provizorně svázaných zásobníků na plyn v Labské ulici.

08:40 – ÚLK: V Nových Kopistech, kde v noci protekla hráz, kterou budovaly dva nakladače, a bylo zaplaveno několik domů, hasičská jednotka s technikou Tatra 815 pomáhala při evakuaci lidí, kteří v místě i přes nebezpečí zůstávali. V současné době jednotka provedla střídání a nadále pomáhá v obci.


08:35: Speciální odřad HZS Moravskoslezského kraje WASAR, vycvičený pro záchranu osob na vodní hladině, se vrací zpět.


08:09 – ÚLK: Provizorní hráz z hlíny v Terezíně nevydržela nápor a voda zalila část Nových Kopist. Hladina Labe v Mělníku postupně klesá, riziko, že se místní hráz protrhne, je tak menší.

Sdílet
Seriál: 2013: Povodně v Čechách