Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do krajů v republice dorazily ochranné prostředky, rozvezli je hasiči od letadla z Prahy. Další materiál je na cestě

Celou noc probíhala distribuce respirátorů z prvního letadla, které je dopravilo z Číny. Statisíce respirátorů tak dorazily do všech krajů ČR.

Dnes v noci přiletí do Prahy další letadlo, hasiče čeká přeprava 200 m3 materiálu do skladu v Opočínku.

Do stejného skladu v průběhu dne dorazí také přes 100 tun materiálu z letadla, které sedne v Pardubicích a hasiče tak opět čeká cesta do všech krajů ČR, tak aby byly veškeré ochranné pomůcky co nejdříve distribuovány.

Přečtěte siHasiči na Letišti Václava Havla Praha vykládají letadlo z Číny, dopravilo ochranné pomůcky pro boj s virem SARS-CoV-2

Stále také pokračují přepravy českých občanů z letišť v Rakousku a Německu. Příslušníci absolvovali již 17 cest, během nichž převezli přes 400 osob. Hasičský záchranný sbor ČR zabezpečil celkem 32 jízd autobusů, které přepravili více než 800 občanů ČR.

Přečtěte siHasičský záchranný sbor ČR zajišťuje přepravu občanů, kteří uvízli na evropských letištích

Do dnešního dne hasiči rovněž rozvezli 45 kontejnerů do nemocnic ve 24 městech po celé republice. Tyto kontejnery slouží nemocnicím jako odběrová místa.

Záchranný útvar HZS ČR

Přečtěte siHasiči vybudovali odběrová místa v nemocnicích po celé republice

Jihomoravský kraj

Na krajském ředitelství HZS JmK v Brně dnes ráno rozdělili naši příslušníci ve spolupráci s pracovníky krizového štábu JmK k další distribuci respirátory FFP2 a následně jsme zahájili rozvoz na jednotlivé obce s rozšířenou působností a zdravotnická zařízení.

Do akce se zapojily dvě desítky hasičů a osm vozidel. Přerozdělení ochranných prostředků se účastnil jihomoravský hejtman Bohumil Šimek.

Jaroslav Mikoška, HZS JHM

Zlínský kraj

25 000 respirátorů typu FFP2 dorazilo na Krajský úřad Zlínského kraje. Profesionální i dobrovolní hasiči ze Zlína vyskládali krabice do prostoru budovy úřadu.

Náklad byl poté rozdělen pracovníky úřadu na jednotlivé obce s rozšířenou působnost, kam je na výdejní místa dnes v 9 hodin ráno odvezli dopravními automobily hasiči z centrálních profesionálních stanic Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Další dodávku materiálů očekáváme v nejbližších dnech.

Lucie Javoříková, HZS ZLK

Sdílet

Pandemie virové choroby COVID-19, která je způsobena koronavirem SARS-CoV-2, vypukla v prosinci 2019 ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně.

Prvotní skupina nakažených lidí jevila známky zápalu plic bez dalších příznaků. Virus se může přenášet z člověka na člověka a jeho rychlost šíření eskalovala v polovině ledna 2020, kdy byly evidovány první případy nakažených mimo pevninskou Čínu.

Oficiální web Ministerstva zdravotnictví: koronavirus.mzcr­.cz

Wikipedia.org: Pandemie COVID-19 v Česku

Seriál: COVID-19