Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přizpůsobení výfuků pro odsávání společnosti Plymovent je profesionální, jednoduché a vratné

Velice často se setkáváme s obavami hasičů ohledně úprav výfuků jejich vozidel. Ano, společnost Plymovent pro potřeby odsávání výfukových zplodin upravuje výfuky vozidel. To je fakt, který je z principu použité technologie k odsávání výfukových zplodin nutný.

Každá obava z nějakého nevratného zásahu do vozidla je však naprosto lichá. Naopak, vždy se snažíme vozidlo upravit tak, aby bylo možné výfuk, potažmo vozidlo samotné, uvést velmi rychle do původního stavu.

Při výběru materiálu používáme výhradně jakostní nerezovou ocel. Výfuk opatříme v mnoha případech pouze odepínatelným adaptérem, nebo nahrazujeme poslední díl výfuku tak, aby bylo možné jej na posledním spojovacím dílu opět vyměnit během několika málo minut za původní.

Jakákoliv obava z nepřirozeného, funkčně omezujícího a případně neestetického zásahu do vozu, je tedy zbytečná. Nyní dovolte ukázat vše na několika málo konkrétních případech.

Tatra 815–7

Typicky se jedná o horní výfuk a potrubí o průměru cca 120–130 mm dle výrobce nástavby. U tohoto modelu vozidla bývá zpravidla potrubí na výstupu kruhové, instaluje se tedy pouze výfukový adaptér jako protikus magnetické koncovky.

Výfukový adaptér je na běžné trubkové sponě zajištěn šroubem. K žádné úpravě výfuku tedy v tomto případě nedochází. Vozidlo je osazeno adaptérem a opět uvedeno do původního stavu během několika málo minut.

Tatra 815-7 - ukázka realizace

Tatra Terrno

Dalším typickým vozidlem je Tatra Terrno. Zde se může zdát úprava výfuku kvůli eliptickému zakončení problematická. Nikoliv však pro nás. Postupujeme naprosto jednoduše a efektivně.

Poslední díl výfuku, který je zakončen eliptickým profilem, celý nahradíme novým nerezovým výfukových dílem. Opět jej měníme na sponě za tlumičem. Instalace a následné uvedení vozidla do původního stavu je otázkou několika málo minut.

Z nářadí stačí křížový šroubovák, případně klíč č. 13.

Tatra Terrno - ukázka realizace

Scania

U vozidel Scania bývá obvykle výfuk opět zakončen kruhovým řezem. Proto i zde k úpravám výfuku nedochází, osadí se jen výfukovým adaptérem. Práce na několik minut. Uvedení do původního stavu je okamžité.

Scania - ukázka realizace

Pokud je vozidlo Scania vybaveno výfukem eliptického zakončení, upravujeme výfuk stejně jako v případě Tatry Terrno. S ohledem na celkovou dispozici výfuku se nahradí poslední díl na výfukové sponě.

Koleno se zhotoví v úhlu 90° z nerezové ocele. Na upraveném a originálním výfuku tedy není poznat žádný kvalitativní ani pohledový problém. Uvedení do původního stavu je možné během několika málo minut.

Vozidla Scania jsou na tyto výměny již od výrobce připravena, obvykle mají za kabinou další výfukové potrubí na výměnu při použití alternativních pa­liv.

Scania - ukázka realizace

Může však nastat i situace kdy má vozidlo již od výrobce výfukové zakončení instalované přímo pod vozidlo. Zde se může zdát odsávaní problematické, nikoliv však pro nás.

Za několik let instalací odsávání výfukových zplodin naše technické oddělení vyvinulo několik vysoce jakostních náhrad takto zakončených výfuku. Typicky se jedná o vozidla MAN nebo Iveco Daily.

Iveco Daily - ukázka realizace

V tomto případě opět nahradíme koncovku výfuku za tlumičem novým výfukovým dílem, který je směřován a tvarován na bok karoserie tak, aby nijak neomezoval světlou výšku vozu a korespondoval s designem vozidla a jeho použitím.

CAS 15 MAN - ukázka realizace

U aplikací a úprav nástaveb v zahraničí je naprosto běžné, že výrobci a úpravci nástaveb uzpůsobují výfuky tak, aby bylo jejich odsátí co možná nejsnazší. V našich podmínkách se takto upravené vozy potkají velmi málo.

Poslední ukázka je světlou výjimku toho, kdy společnost Čepro vnímala nutnost odsávání výfukových zplodin. Při opravě nástavby u společnosti Anza s.r.o. nechala upravit vozidlo Mercedes tak, aby jeho výfuk byl již přímo zakomponován do nástavby a připraven pro pohodlnou aplikaci odsávacího zařízení.

Mercedes-Benz - ukázka realizace

V tomto článku jsme se pokusili přiblížit problematiku úprav výfuků hasičských vozidel v rámci odsávaní zplodin a vyvrátit některé mýty které se o systémech Plymoventu tradují a my se je mimoděk dozvíme při návštěvách na hasičských stanicích.

Důležité je tedy pamatovat si:

  • Úpravy výfuků jsou v 99% případů velmi snadno vratné.
  • Uvedení vozidla do původního stavu trvá několik málo minut (déle, nežli provádíte úpravu, hledáte nářadí a původní výfukový díl).
  • Úprava je vždy řešena s ohledem na zachování maximální funkčnosti výfuku a vozidla.
  • Je brán zřetel i na vzhled a design vozidla.
  • Nikdy neomezujeme světlou výšku vozu, případně jiné vnější rozměry.
  • Vždy jsou požity materiály nejvyšší kvality, obvykle nerezová ocel o tloušťce 1–2mm.
  • Úprava výfuku je vždy zahrnuta v ceně a realizaci odsávacího zařízení.
  • S vozidlem na úpravu nikam nemusíte, vše je na nás.
  • Prakticky lze říci, že vozidlo má kvalitu výfukového potrubí po úpravě vyšší než před úpravou.
  • Navíc díky tomu, že upravíme výfuk tak, aby na něm drželo odsávací zařízení, není již nutné nikam do karoserie vozidla instalovat další prvky pro uchycení odsávacích koncovek.

Pokud se obáváte, že jsou pro Vás systémy odsávání výfukových plynů nedostupné, vyžádejte si od nás zdarma nezávaznou kalkulaci pro Vaši hasičskou stanici nebo zbrojnici.

Pokud řešíte opravu stávající nebo projekt nové hasičské stanice i v této fázi jsme Vám připraveni zdarma poskytnout konzultaci a pomoct s projektem odsávání výfukových zplodin. Věříme, že jako již mnozí, budete cenou příjemně překvapeni.

Navštívíme Vás přímo na Vaší hasičské stanici, bavit se budeme o konkrétním provedení jak pro Vaše vozidlo, tak pro Váš objekt.

Nezapomínejte, že vystavování vlivu výfukových plynů může znamenat vážné zdravotní riziko. Neexistuje žádná bezpečná úroveň hladiny výfukových plynů, vždy se jedná o rizikový faktor. Prahová mez je tedy vždy nejnižší možná.

V Plymoventu víme, jak nebezpečné je se výfukovým plynům vystavovat, a proto Vám rádi pomůžeme s jejich co možná nejefektivnějším odstraněním.

advertorial
www.plymovent.cz
info@plymovent.cz
+420 778 762 259
Sdílet
Seriál: Firma Plymovent